ecuador trein reis

Met de trein door de Andes

Ecuador reis Alausi

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Alausí – Nariz del Diablo
Reisduur: 2 dagen / 1 nacht
Reissom: € 110,- p.p. bij 2 personen

Vandaag begeef je je in hartje Andes; je kijkt uit over grillige ravijnen, kabbelende rivieren en de meest uiteenlopende plantensoorten. In tegenstelling tot de bus of auto, verken je de omgeving tijdens deze bouwsteen per trein. Op het moment rijdt de originele trein vanwege de veiligheidsrisico’s niet meer en wordt er gebruik gemaakt van een moderne trein. Deze is helaas een stuk minder sfeervol is en maakt de rit naar onze mening erg toeristisch. Je kunt hierbij niet meer op het dak zitten, maar je legt hetzelfde traject af als de originele trein. Het hoogtepunt van de tocht is de zigzag afdaling langs het ‘duivelsneus’ traject. In vroegere tijden was het traject de handelsroute tussen Quito en Guayaquil. Tegenwoordig gaat de autoferry niet verder dan de 'duivelsneus' en is het een echte toeristische trekpleister. Echter, waar ter wereld zigzag je nou dwars door het hooggebergte?

Je overnacht in sfeervol familiehotel met originele decoraties, vlakbij het treinstation.

Overnachten: 1 nacht in een sfeervol familiehotel in het treinstadje Alausí
Excursie: treinrit door de Andes
Transport: geen
Maaltijden: 1x ontbijt
  • vervoer: transfer van Alausí naar treinstation en terug

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

ecuador reis alausiDag 1 – Ecuador reis Alausi, aankomst

Afhankelijk van waar je vandaan komt reis je na je ontbijt naar Alausi waar je morgen een treinrit door de Andes maakt. De trein maakt van dinsdag tot zondag een tocht waarbij je in de autoferry kan zitten. In de middag kom je aan bij het busstation van Alausi. Wandel zo’n 5 minuten naar de hostería aan de rand van het stadje. Met een kleurrijke binnenplaats vol bloeiende geraniums, twee vrolijk kwispelende honden en een weids uitzicht over het treinstadje voel je je hier – net als wij – vast snel thuis. Nadat je hebt kennisgemaakt met de eigenaar kun je je spullen op je kamer kwijt.

Heb je inmiddels al een beetje trek gekregen, op de hoek van de straat ligt een geliefde lunchplek, La Higuera. Hier kun je met z’n tweetjes voor $6 lunchen. Geniet van je maaltijd en een goede nacht in de hosteria en maak je op voor de rit door de Andes.

Ecuador reis AlausiDag 2 Alausi – Nariz del Diablo – Alausi

Gedurende de ochtend zie je steeds meer mensen zich vanuit het stadje naar het centraal gelegen station bewegen. Rond 11:00 uur komt de trein, of eigenlijk de auto-ferry, met veel gefluit en bombarie het station binnenrijden. De trein zigzagt tussen wissels achtereenvolgens voor en achteruit naar beneden. Het boemeltje baant een weg door de bergketen langs cactussen, kabbelende beken, steile bergwanden en ravijnen. Daarna begin je aan het laatste meest steile stuk naar de Duivelsneus. Je kan soms wel honderden meters naar beneden kijken. Aangekomen bij de Duivelsneus is er een korte stop waarbij iedereen even tijd heeft om foto’s te maken. Daarna keert de trein terug naar het treinstation van Alausi.

Alausi vonden wij een heerlijke stad, toch is er naast de treinrit niet zo heel veel meer te beleven. Haal je bagage op bij de hosteria, neem nog een broodje mee voor onderweg, voordat je vanaf het busstation doorreist naar je volgende Ecuador bestemming, Cuenca. De rit naar Cuenca is nog zo’n 5 uur, maar met je gedachten nog bij de spectaculaire treinreis is het helemaal niet erg om in de bus nog even weg te dommelen.

alausi markt ecuadorTips

Indien je de treinreis gaat maken kun je het beste op alles voorbereid zijn. De weergoden in de bergen zijn enorm onvoorspelbaar. Alausi was voor ons het zonnestadje van de Andes. Een zonnebril, zonnebrandcrème en/of petje zijn geen overbodige luxe. Je bent zo dichtbij de evenaar en op hoogte, dat als de zon ook maar even doorkomt deze direct heel fel is en je snel kunt verbranden. Ook wordt er soms een koude wind aangevoerd vanuit de bergen. Zorg ervoor dat je dan een lekkere wollen muts en sjaal bij je hebt. Ben je iets vergeten? Geen probleem, op het station lopen Ecuadoriaanse verkopers rond met poncho’s, wollen mutsen en zonnebrillen. Afdingen hoort er hier gewoon bij. Maak wel een beetje voort, want de trein wacht niet…