ecuador reizen cuenca

Goed ‘gemutst’ door koloniaal Cuenca

Ecuador reis Cuenca

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cuenca
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Activiteit: stadswandeling op papier
Reissom: € 87,- p.p. bij 2 personen

✓Slenter op je gemak door koloniaal Cuenca met onze stadswandeling op papier
✓Bezoek aan een Panamahoedenfabriek
✓Verblijf in een sfeervol koloniaal hotel in het centrum
✓Optioneel wandelen in het nabijgelegen nationaal park Cajas
✓Optioneel bezoek aan de Incaruïnes van Ingapirca

Overnachten: 2 nachten in een kleurrijk patiohotel middenin het oude centrum
Excursies: een stadswandeling op papier en een bezoek aan de Panamahoeden fabriek
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt
  • overige excursies

  • vervoer: lokale bus naar Cuenca

  • maaltijden naast het ontbijt

  • entreegelden

  • fooien

nachtleven in cuenca ecuadorDag 1 – Ecuador reis Cuenca, aankomst

Vanuit Alausi kom je na een busrit van ca. 4 uur aan op het busstation van Cuenca. Houd een van de gele taxi’s aan, die je voor een paar dollar naar je patiohotel brengen. De stad heeft een beetje een Mediterraans karakter. Langs weerskanten van de weg zie je pastelkleurige huizen met gietijzeren balkonnetjes en vervallen panden met begroeide patio’s. Hotels herken je aan de Ecuadoriaanse vlaggen die bij de ingang hangen, een feestelijk gezicht. Geheel in stijl verblijf je in een romantisch patiohotel, met gietijzeren deur als entree. Neem na het inchecken een kijkje in de gezellige straten rondom je hotel. Je loopt zo het San Fransisco plein op en om de hoek ligt ook Catedral de la Inmaculada Concepción met de opvallende blauwe koepels.

De avond, na de siësta, is hier in Cuenca een echt sociaal gebeuren. Wij gingen een hapje eten in eet- en danscafé Eucalyptus. Na het eten worden de tafels aan de kant geschoven en kun je zelf een dansje wagen. Onder het genot van een Cuba libre of een overheerlijke ‘jugo’ (vruchtensap), maak je kennis met de plaatselijke bevolking en de typische swingende Zuid-Amerikaanse salsa. Regelmatig komt er een liveband spelen. Cuenca mag dan wel zuidelijk gelegen zijn, ’s avonds kan het flink afkoelen. Trek dus wel iets warms aan.

Ecuador reis CuencaDag 2 – Cuenca, stadswandeling door Cuenca

Vandaag heb je de tijd aan jezelf. Je krijgt van ons een stadswandeling op papier. Hopelijk is na het ontbijt het zonnetje een beetje doorgebroken. In Cuenca kan het dan nog wel eens lente-achtig warm worden. Al wandelend door de stad is het straatbeeld al snel weer net zo kleurrijk als je in andere delen van het land gewend bent. De verlegen maar vriendelijke indígenas hebben weer hun mooiste hoeden en poncho’s aangetrokken als ze je helpen bij een bloemenkraam of op een fruitmarkt waar je een zak appels koopt.

Het aantal kerken in de stad is ongekend. En welke kerk je ook binnenstapt, er is altijd wel een dienst bezig. De mensen die op straat langs de kerk lopen, slaan vaak een kruis. Hoewel je misschien niet bij iedere kerk naar binnen gaat, is het wel de moeite om de grote Cathedral de la Inmaculada Concepción met haar blauwe koepels even binnen te stappen.

cuenca reis hoeden ecuadorTijdens de wandeling stop je bij de ‘Panamahat factory’, een plaats waar de typische Ecuadoriaanse hoeden worden gemaakt. Binnen legt een werknemer je graag uit hoe de hoeden gemaakt worden. Waarschijnlijk komt nu al snel de vraag naar boven waarom het Panamahoeden worden genoemd. Door de eeuwen heen werden deze hoeden in Ecuador gemaakt, maar vervolgens in het begin veelvuldig naar Panama geëxporteerd. Hier heeft de hoed zijn succes een beetje aan te danken en dus uiteindelijk ook de naam. Om verwarring te voorkomen, de hoed wordt echt alleen in Ecuador gemaakt. De panamahoed is sindskort door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Let op! Op zondag is de hoedenfabriek gesloten. Je kunt de rest van de stadswandeling natuurlijk gewoon doen. Je zult zien dat het dan wel een stuk rustiger is in de stad en veel musea, winkels en restaurants gesloten zijn.

route-naar-GuayaquilDag 3 – Vertrek

Je Cuenca verblijf zit erop en waarschijnlijk reis je nu met de bus door naar Guayaquil. Zorg ervoor dat je aan de raamzijde aan de rechterkant van de bus zit. Gedurende de 5 uur durende rit rijd je door het sprookjesachtige Cajas nationaal park richting Guayaquil. Wij vonden dit een van de mooiste routes van het land. Je begint de dag in een koloniale stad, rijdt dan door een bergachtige omgeving met forelmeren, ziet vervolgens bananen en cacaoplantages, om te eindigen in de miljoenenstad Guayaquil. Als je reis hier eindigt of je nog verder reist naar de Galapagos eilanden regelen wij een laatste overnachting in een comfortabele stadshotel in Guayaquil voor je. Met wat minder tijd en een kleinere beestenboel, kun je je Ecuador reis ook afsluiten met Hier aan de Visserskust… Van juni tot en met september komen de bultrugwalvissen naar de wateren rondom de kust en je brengt een bezoek aan de Kleine Galapagos, hier komen een aantal Galapagos diersoorten voor.

ingapirca vlakbij cuenca

Ingapirca

Ook leuk

Cajas National Park

Even buiten Cuenca ligt het sprookjesachtige Cajas national park. Cajas betekent koud in Quechua, een van de talen der indígenas. Door de laaghangende bewolking en hoogte is het vaak mistig en koud. Je wandelt er langs forelmeren, moerassen en nevelwouden vol papierbomen. We kregen er een beetje het gevoel in Canada beland te zijn, maar het had ook zo de mysterieuze set van The Lord of the Rings geweest kunnen zijn. Indien je Cajas wil bezoeken, dan plannen we een extra nachtje en regelen de tour met Engelssprekende gids.

Ingapirca

Op 2 uur rijden van Cuenca liggen de ruïnes van Ingapirca. Het complex op 3230 meter hoogte is het belangrijkste archeologische complex dat de Cañari’s en Inca’s in Ecuador hebben nagelaten. De meest bijzondere bezienswaardigheid wordt gevormd door de resten van de zonnetempel van ‘Inti’ die gelegen is temidden van de akkertjes van de Cañari-indianen. De entree bedraagt ca US$ 6, waarbij je door een Engelstalige gids wordt rondgeleid. Houd er rekening mee dat de site heel kleinschalig is en niet te vergelijken met Machu Picchu in Peru. Wil je Ingapirca bezoeken, geef dit dan aan op je aanvraagformulier.