ontmoeting bevolking ecuador reizen

Ande(r)s leven

Ecuador reis Guamote - Inti Sisa project

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Guamote
Reisduur: 2 dagen / 1 nacht
Reissom: € 150,- p.p. bij 2 personen

Een unieke bouwsteen die van de gebaande paden af gaat en waarbij je kennis maakt met het dorpsleven in de Andes. Je bezoekt hier een project wat probeert de lokale bevolking verder te helpen. Echt contact met de vaak schuchtere indianen bevolking is vaak lastig. Door het warme contact van dit project met de lokale bevolking lukt dat hier wel en laten de bewoners je graag hun cultuur zien. Goed voor hun zelfvertrouwen en voor jou een ideale mogelijkheid om iets mee te krijgen van het lokale leven in het Andesgebergte.

Je reist met deze bouwsteen naar Guamote, een plaatsje met een grote indigena gemeenschap, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Dwaal tussen de indianen met hun bolhoeden en poncho’s en de vrouwen met kleurrijke doeken rond de schouders. Met een vrijwilliger stap je in een jeep en verken je de omgeving. Je stopt bij en neemt een kijkje in een lemen huisje, bezoekt een schooltje en ontmoet Diego die je graag laat zien hoe hij poncho’s maakt.

Het gastenverblijf waar je overnacht wordt gerund door Eve. Samen met andere vrijwilligers werkt ze actief mee aan de projecten. Je kamer heeft een comfortabel bed en een warme douche. Er is een soort woonkamer waar je een boekje kunt lezen of reiservaringen kunt uitwisselen met andere reizigers.

Overnachten: 1 nacht in een sfeervolle gastenverblijf
Excursie: trip door het Andes gebergte
Transport: privé transfer van Riobamba en terug
Maaltijden: 1x ontbijt
  • lokale bus naar Riomamba (ca €2,50 pp)

  • maaltijden naast het ontbijt

  • entreegelden

  • fooien

guamote locals Ecuador

Medewerkster Eve, een opvallende verschijning in het dorp

Dag 1 – Ecuador reis Guamote, aankomst

Vandaag is het vroeg opstaan voor je trip door het Andes gebergte. Nadat je alles hebt ingepakt en snel een broodje hebt gekocht, stap je de bus in op weg naar Riobamba. Hier staat onze chauffeur voor je klaar die je naar het afgelegen bergdorpje brengt, waar de indígenas wonen. Hoe dichter je bij het dorp komt, hoe meer bevolking je tegen komt. De mannen dragen een poncho met hoed en de vrouwen een kleurrijke rok, omslagdoek en hoed.

Je slaapt vandaag in eenvoudig maar sfeervol gastenverblijf waar de Vlaamse Eve je vrolijk onthaalt. Je hebt een goedverzorgde kamer met badkamer. Eve is een van de werknemers die het guesthuis runt en actief meewerkt aan de projecten om zo de levensomstandigheden van indianen in de Andes te verbeteren. Ze creëert voor verschillende indígena gemeenschappen kansen door workshops in haar centrum te geven. Zo wordt er computerles gegeven en is er een naaiatelier.

vervoer guamote ecuadorEve laat je vandaag graag meer zien van het project. Mocht het Eve niet lukken dan neemt Tom, een van de vrijwilligers, je mee om te vertalen en uitleg te geven. Eve is met haar lange blonde dreadlocks een opvallende en bekende verschijning in het dorp. Iedereen groet haar of komt naar haar toe om bij te praten over de laatste ontwikkelingen in het dorp. Nadat je je op je kamer geïnstalleerd hebt, trek je er met een jeep op uit. Behalve de Panamericana helemaal beneden aan het dorp is hier geen enkele weg geasfalteerd. Net als een echte indígena stap je achter in de bak en rijd je de bergen in. Voor ons nog even wennen, maar voor de lokale gemeenschap duidelijk dagelijkse kost. Wij moesten erg lachen toen we een mevrouw zagen die achterin heel ontspannen zat te breien.

Eve laat je zien hoe de indianen hoog in de bergen leven in een zogenaamde ‘choza’. Een hutje gemaakt van klei en een riet. Een van de vrouwen in het dorp nodigde ons uit in haar hutje waar ze met haar man, 6 kinderen en een aantal cavia’s woont.

quamote poncho maken ecuador

Diego vertelt je graag hoe hij van zijn vader heeft geleerd om poncho’s te maken

Ook bezochten wij een schooltje waar trotse kinderen hun schrift lieten zien. Bij het wandelen door het dorp merk je al snel dat Guamote op grote hoogte ligt. Nóg hoger dan Quito, dus is het soms puffen en happen naar adem. In het huis van Diego zie je hoe hij van jongs af aan poncho’s maakt. Hij heeft deze ambacht van zijn vader geleerd en laat je graag meer zien van dit eeuwenoude beroep en het meest gedragen kledingstuk in Ecuador. Diego laat je zien hoe hij een schaap of lama scheert, hoe hij de wol draait en vervolgens de poncho op een traditionele manier maakt.

In de dorpen vinden regelmatig lokale feesten plaats. Wanneer dit het geval is neemt Eve je hier mee naar toe. Mocht je er op donderdag zijn, bezoek dan de authentieke markt. Dit is de grootste markt in de wijde omgeving, waar de Ecuadorianen alles verhandelen, van cavia´s tot pannen. Een groot voordeel is, dat deze markt nog niet veel bezocht wordt door toeristen en hierdoor erg authentiek is. De indígenas verhandelen hun dieren en nemen ze daarna mee naar huis. Zo zagen wij hoe een schaap op het dak van de bus vervoerd werd en kippen gewoon mee de bus in gingen. ’s Avonds kom je terug in het gastenverblijf waar een smaakvolle maaltijd voor je klaarstaat die is bereid met lokale producten.

Ecuador reis Guamote dorpDag 2 – Vertrek

’s Ochtends zorgt Eve ervoor dat het ontbijt voor je klaar staat. Heb je net als Eve deze vriendelijke mensen in je hart gesloten en kun je nog geen afscheid nemen, bezoek dan na het ontbijt nog even de kinderopvang of het naaiatelier. Daarna is het echt tijd om je reis door Ecuador te vervolgen. Onze chauffeur brengt je naar het treinstadje Alausi, waar je met de trein de Andes doorkruist of neem de bus vanuit Riobamba verder zuidelijk naar het swingende Goed ‘gemutst’ door koloniaal Cuenca