rondreis Peru Ecuador

Alle tijd voor trail en vallei

Peru Inca Trail

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cusco – Machu Picchu – heilige vallei - Cusco
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom : € ,- p.p. bij 2 personen

Voor bijna iedereen is een bezoek aan de ruïnes van de mysterieuze Incastad Machu Picchu in het ruige Andesgebergte hèt hoogtepunt van de reis. Echte liefhebbers lopen in vier dagen de 44 kilometer lange Inca Trail naar de ruïne. Er is echter óók een tweedaagse optie. Deze korte Incatrail slaat de hoogste bergpassen over en je doet alleen de laatste dag van de Inca Trail. Zo maak je toch mee hoe het is om door de Andes te lopen en kom je ook lopend aan bij Machu Picchu.

Je gaat niet kamperen, maar slaapt in een comfortabel hotelbed. De twee dagen die je uitspaart heb je dan om de Heilige Vallei van de Inca's te zien. Het zachte klimaat nodigt uit om overdag buiten te zijn, de sfeer in de dorpjes is relaxed. Je kiest zelf wat je er ziet en doet, maar hieronder staan tips van onze kant beschreven. Deze bouwsteen is onze favoriet en populair bij veel reizigers die de 4-daagse Inca Trail te lang of te intensief vinden. Het aantal beschikbare plaatsen voor de Inca Trail is beperkt, vooral in de maanden mei - september. Wees er dus op tijd bij om je plaatsen te reserveren.

Ben je net te laat voor alle tijd voor trail en vallei? Kijk dan naar ons passende alternatief.

Overnachten: 3 nachten 2-persoonskamer met douche/toilet
Excursie: excursie Inca Trail, entree Machu Picchu
Transport: per minibus, lijnbus en trein vanaf hotel Cusco tot Ollantaytambo
Maaltijden: 3x ontbijt, lunch op dag 1
  • vervoer van Ollantaytambo terug naar Cusco

  • overige maaltijden

  • consumpties onderweg

  • fooien

Helaas kunnen we dit niet voor je aanvragen

peru reis trein ollantaytambo Dag 1 Cusco – Winay Wayna

’s Morgens geef je je bagage die je niet nodig hebt af bij de receptie van je hotel in Cusco. Tijdens de transfer krijg je je lunchpakket mee dus houd hier nog een plaatsje voor over in je tas. Je wordt naar het treinstation gebracht en om ongeveer half acht vertrekt je trein. De rit begint meteen door de bergen, dus hij gaat nooit echt hard. Pas na ongeveer drie uur kom je aan bij de kilometerpaal die wordt gebruikt als het startpunt van de tweedaagse trekking, de ‘Camino Real’. Geef zelf duidelijk aan bij de conducteur dat je er hier uit wilt, het is namelijk geen station en hierdoor geen officiële stop. Je hebt ongeveer een minuut de tijd om de trein de verlaten. Hierover krijg je meer uitleg tijdens je verblijf in Cusco. De gids zal op je staan te wachten bij de kilometerpaal.

Iina trail tweedaagse peru ecuador

Even uitpuffen en genieten van het uitzicht

Na een toiletstop en een korte briefing van je gids gaat de Peru Inca Trail naar Machu Picchu officieel van start. Je begint op ongeveer 2300 meter hoogte met een loopbrug over de Urubamba rivier. Het pad is voor beginnende bergwandelaars ook goed te doen. De eerste paar uur klim je trapsgewijs langzaam omhoog over de vroegere handelsroute van Cusco naar Machu Picchu. Je passeert onderweg kleine ruïnes die dienden als rustplaats. Rond 13.00 uur – je hebt dan ongeveer drie uur gelopen – kom je aan bij de Incastad Winay Wayna, een ruïne tussen recent blootgelegde Incaterrassen. Hier kun je je spullen wegzetten en uitrusten.

Tijdens je lunch kijk je uit over het Andesgebergte en besef je beter waarom de Incastad pas in 1911 bij toeval ontdekt werd: je voelt je behoorlijk nietig zo tussen die kolossale bergtoppen om je heen. Ga vooral even weg van de drukte en op een rots van de zon en het uitzicht genieten, adembenemend.

inca trail peru ecuadorNa de lunch leidt de gids je rond bij de Incaruïne Winay Wayna en dan begin je aan het laatste deel van de trekking (ongeveer 3 uur). De gids kan je van alles vertellen over de flora en fauna. Bij de controlepost kun je een grote Inca Trail stempel in je paspoort laten zetten. Uiteindelijk arriveer je bij de ‘Zonnepoort’ Inti Puncu. Op deze plek heb je een magisch uitzicht over Machu Picchu: in het echt is het toch veel mooier dan op alle foto’s die je er ooit van gezien hebt.

Na dit uitzichtpunt is het nog ruim een half uur dalen voordat je daadwerkelijk in Machu Picchu aankomt. De zon staat al wat lager aan de hemel en je laat de eerste indrukken van het uitzicht op je inwerken. Na een tijdje ga je naar de ingang van de ruïne, waar de bus klaarstaat om je naar Aguas Calientes te vervoeren: een toeristisch dorpje met veel kleine restaurantjes. Als je zin hebt, kun je nog naar de warm water baden waar het stadje naar is genoemd. Na de intensieve dag plof je lekker in je bed in een kleine posada in het centrum van het dorp.

lama Peru Inca TrailDag 2 Machu Picchu – Ollantaytambo

Vroeg op want voor tien uur zijn er minder bezoekers in Machu Picchu en kun je de ruïnes in redelijke rust en stilte bezichtigen. Je geeft je rugzak bij de ingang in bewaring en je gids geeft een twee uur durende rondleiding langs de ruïnes.

Mocht je nog niet uitgewandeld zijn, dan kun je ook de Huayna Picchu beklimmen, de uitstekende berg naast de Machu Picchu. Hiervoor dien je een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.

Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je een goede voorstelling van het vroegere leven hier. De landbouwterrassen, tempels, boerenhuizen en opmerkelijke bouwstructuren die gebruikt werden laten zien hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren. Toch is er veel onduidelijkheid over de oorsprong, functie en de ondergang van Machu Picchu. Nog steeds hebben wetenschappers en archeologen uiteenlopende theorieën over het Incarijk en geen enkele ervan is ooit bewezen

machu picchu incatrail peru ecuadorWat er zich hier precies afgespeeld heeft en waardoor de stad tot een verlaten ruïne is geworden zal dan ook altijd wel een raadsel blijven. Wel is het zeker dat de Spanjaarden deze stad nooit hebben gevonden en dat pas in 1911 een archeoloog (Hiram Bingham) er bij toeval op stuitte.

Na de rondleiding heb je volop tijd om zelf te dwalen tussen de basaltmuren. Dan haal je bij de ingang je rugzak weer op en staan er bussen klaar die je terug naar Aguas Calientes rijden.
Het is er heel gezellig, maar je bent er ’s middags dus niet alleen. Langs de treinrails staan overal souvenirstalletjes. Je kunt er nog wat rondkijken en een hapje eten voordat je om ongeveer 15.30 uur op de trein stapt.

ollantaytambo Peru Inca TrailDe trein stopt om 17.30 uur in Ollantaytambo. De meeste reizigers blijven zitten, maar dit typisch Peruaanse dorpje is jouw eindpunt voor vandaag. Vanaf het stationnetje loop je in tien minuten naar het dorpje. Je slaapt in een eenvoudige maar verzorgde pousada op loopafstand van het station, fort en dorpsplein. Het hotel heeft een kleine tuin waar je ’s ochtends kan ontbijten. Onderaan de pagina kun je een kijkje nemen in de accommodaties in Ollantaytambo.

Ollanta ligt in de Sacred Valley tussen Aguas Calientes en Pisac. Er liggen talloze Inca heiligdommen, vandaar de naam van deze vallei. Veel toeristen werpen een snelle blik op het fort in Ollanta en reizen meteen weer door. Ze hebben ongelijk, de rustige sfeer is juist de charme van dit plaatsje. Wil je de volgende dag gaan paardrijden of mountainbiken dan regel je dat het beste ’s avonds nog bij het hotel of een toeristenkantoortje op het centrale plein.

Peru ecuador Ollantaytambo ruïnes Dag 3 Ollanta – Urubamba

’s Morgens vroeg heb je vanaf het Incafort van Ollanta een grandioos uitzicht over het langzaam ontwakende dorpje, de omliggende bergen en de landbouwterrassen. Het fort is de enige vesting van de Inca’s die de Spanjaarden in eerste instantie niet konden veroveren doordat ze vanaf de terrassen doorzeefd werden met pijlen.

Nadat je het fort bezocht hebt, kun je in het dorp de binnenplaatsjes gaan bekijken. De indeling die de Inca’s maakten is bewaard gebleven: het dorp is verdeeld in woonblokken en ieder blok heeft een ingangspoort naar een sfeervolle binnenplaats waar de woningen liggen. Ollanta ligt in een mooie omgeving. De bergen beschermen de vallei waardoor de zon er meestal volop schijnt en het is heel vruchtbaar en groen.

ollantaytambo paardrijden peru ecuadorEen rit per paard is een leuke manier om deze omgeving te zien. De paardjes zijn mak en weten goed de weg. Watervalletjes, spelende honden, lama’s, een sportdagoptocht… je komt van alles tegen. Wij reden naar ruïnes waar nauwelijks toeristen komen en waarvandaan we een prachtig uitzicht hadden over de heilige vallei.

De hotelreceptie kan je helpen om paarden met een lokale gids te regelen. Je kunt nog een nacht in Ollanta blijven (geef dit dan aan op het aanvraagformulier), of in de loop van de middag of eerder als je daar zin in hebt, doorreizen naar Urubamba.

Op het pleintje van Ollanta staan overdag ‘collectivo’s’: dit zijn minibusjes die vertrekken zodra er genoeg mensen zijn. Het is een leuke manier om met de lokale bevolking in contact te komen. De weg loopt grotendeels langs de Urubamba rivier. De rit kost je 2 à 3 Sol en duurt ruim een half uur.

urubamba klooster sharon peru ecuadorBij aankomst op het busstation van Urubamba staan de TukTuks al klaar om je voor een paar Sol naar je logeeradres voor vannacht te brengen: Het gerenoveerde Franciscanen klooster uit de zestiende eeuw ligt een stukje van de hoofdweg af aan de rand van het dorp. Dit klooster heeft een kapelletje, knusse binnenplaatsjes en een echte klokkentoren (die niet gebruikt wordt, dus je wordt niet je bed uit geklingeld). De koloniale kamers zijn comfortabel en hebben douche/toilet, tv en airconditioning. Het hotel heeft een goed restaurant met een gezellige open haard. Je kunt ook het dorp in gaan voor een lokaal gerecht als Rocoto Relleno, een met gehakt en groenten gevulde parprika. Rondom Urubamba liggen besneeuwde bergtoppen. Door de sfeer kom je hier helemaal tot rust.

incatrail markt pisac peru ecuadorDag 4 Urubamba – Cusco

Je hebt vandaag nog de gehele dag de tijd om van de omgeving te genieten. Tot 18:00 uur vertrekken er lokale bussen en collectivo’s van Urubamba naar Cusco, ze doen er anderhalf uur over.

In plaats van een sportief dagje kun je ook een cultureel dagje inplannen en ’s ochtends of aan het begin van de middag met een collectivo of lokale bus naar Pisac gaan (1 uur). De ruïnes van Pisac, bijna net zo mooi als Machu Picchu en op niet-marktdagen lekker rustig, zijn iedere dag te bezoeken. Op dinsdag, donderdag en zondag is er markt in Pisac met tientallen kraampjes vol kleden, keramiek, sieraden en andere snuisterijen. Op andere dagen is er een kleinere markt. Van het plein van Pisac vertrekken tot 18:00 uur collectivos en lokale bussen naar Cusco (1 uur rijden, US$ 1,- p.p.). Ook dit is goed zelf te regelen.

Het is uiteraard mogelijk een extra nacht bij te boeken in Ollantaytambo of Urubamba.

Belangrijk

De toegang tot de trail wordt helaas steeds meer beperkt. Boek tenminste drie maanden van tevoren (voor de maanden mei t/m september zelfs vier-vijf maanden van te voren) en zorg ervoor dat je ook een scan of duidelijke foto van je paspoort (dat geldig is tijdens je reis door Peru) naar ons mailt. Zonder deze paspoortscan kunnen wij de juiste reservering niet maken en word je niet toegelaten op de trail. Heb je een nieuw paspoort nodig, stuur ons dan bij boeking een scan van je oude paspoort toe, vraag bij de gemeente je ongeldig gemaakte paspoort terug en neem dit samen met je nieuwe paspoort mee op reis.

De entreegelden zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen worden door de regering eenzijdig vastgesteld, we moeten deze doorberekenen. Deze Inca Trail bouwsteen kun je alleen boeken in combinatie met een of meer andere bouwstenen.

Let op!

Uitzondering op de ANVR annuleringsvoorwaarden: bij de Inca Trail geldt bij afzegging tot 30 dagen voor vertrek 50 % kosten. Vanaf 30 dagen voor vertrek gelden 100% annuleringskosten.

Helaas kunnen we dit niet voor je aanvragen