reizen ecuador bolhoedjes

Ponchos en panfluiten

Ecuador reis Otavalo

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Otavalo
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Activiteit: ambachtentour
Reissom: € 120,- p.p. bij 2 personen

✓ dé regio waar nog veel mensen in klederdracht gekleed zijn
✓ de beste plek in Ecuador om souvenirs te kopen
✓ een kijkje in het lokale leven tijdens een overnachting bij mensen thuis
✓ ambachtentour langs werkplaatsen en een bezoek aan de Peguche waterval
✓ bij bezoek op zaterdag de mogelijkheid om de beroemde beestenmarkt te bezoeken 

Overnachten: 1 nacht bij de indianenfamilie en 1 nacht in een kleurrijk hotel in Otavalo centrum
Excursie: ambachtentour langs werkplaatsen en bezoek Peguche waterval
Transport: privétransfers van Otavalo centrum naar de indianenfamilie en retour
Maaltijden: 2x ontbijt en een diner bij de indianenfamilie
  • overige excursies

  • entreegelden

  • maaltijden naast het ontbijt en genoemde diner

  • fooien

  • transfer naar het busstation en kaartjes voor de lokale bussen

 

Dag-tot-dag programma ‘Otavalo Ecuador’

welkom in otavalo ecuadorDag 1 – Ecuador reis Otavalo, aankomst

Na het ontbijt vertrek je op eigen gelegenheid naar het busstation van Quito. Hier stap je op een lokale bus naar Otavalo. Een ervaring waarbij je tussen de lokale bevolking reist. Kijk niet gek op als er naast je een stel levende kippen op schoot zitten. De eerste indianen kom je al in de bus tegen, omdat veel locals ook naar Otavalo reizen voor de zaterdagmarkt. Eenmaal aangekomen stap je uit op Plaza de Ponchos bij het kantoor van de organisatie die je vervolgens naar je gastgezin brengt. Wij werden opgewacht door vader, moeder en twee kinderen in hun mooiste traditionele kledij.

Wellicht denk je dat slapen bij locals heel basic is. Wij waren erg verbaasd over hoe sfeervol de kamers zijn ingericht en over de goede bedden. De badkamer is eenvoudig, maar je hebt wel een eigen badkamer met warme douche.

otavalo ecuador verblijf bij gastgezin

Reiziger Jolanda: boontjes doppen is een hele klus

 

‘s Middags kun je een kijkje nemen in het dagelijks leven van je gastgezin. Je kunt je hulp aanbieden bij het snijden van verse groenten of met het schoffelen van de tuin. Je bent te gast in hun huis en daarom vindt de familie het onbeleefd om te vragen of je meehelpt. Bied daarom gerust je hulp aan als je dit leuk vindt.

Tijdens ons verblijf, nam de vrouw des huizes ons mee naar de kruidentuin zodat we kruiden konden plukken voor het avondeten. Uit het kippenhok haalden we verse eieren en daarna hielpen we met het oogsten van erwten. Later kwamen ook haar zoon en man helpen en waren we met de hele familie op het veld. Daarna was het tijd om de erwtjes te doppen en bleken we een stuk minder bedreven hierin. ’s Avonds hielpen we de familie met de bereiding van de maaltijd.

lokale markt Ecuador reis OtavaloDag 2 – Otavalo verblijf, ambachtentour

Na het ontbijt neem je afscheid van de familie en keer je terug naar Otavalo. Je hotel ligt op loopafstand van Plaza de Ponchos, hét centrale plein. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein en aan de andere kant worden kleurrijke souvenirs verkocht. Het is een van de beste plaatsen in Ecuador om je souvenirs te kopen en het aanbod van poncho’s, bonte doeken, wollen mutsen en fel gestreepte hangmatten is enorm. Hier leer je de kunst van het afdingen.

Op Plaza de Ponchos is elke dag markt, maar op zaterdagochtend vindt in en rondom Otavalo de grootste beestenmarkt van Zuid-Amerika plaats. Net buiten het centrum staan de grotere dieren als koeien en lama’s waar mannen fel met elkaar over de beste prijs onderhandelen. Kleinere dieren als dikke varkens, schapen, konijnen en cavia’s worden door de vrouwen verkocht. Het is een drukte van jewelste met door elkaar lopende en schreeuwende mensen.

panfluiten maken otavalo ecuador‘s Middags haalt Luis of Peruhachi je op in Otavalo en neemt je mee naar omliggende dorpjes. Ze spreken niet heel goed Engels. Toch sturen we je juist graag met hen op pad omdat wij hun uitleg, waarbij ze met handen-en-voeten-Engels uitleg geven over lokale ambachten in hun leefomgeving, zo enthousiast vonden. Ook kennen zij de plekjes waar weinig andere toeristen komen. Om zeker te weten dat je geen belangrijke weetjes mist, ontvang je van ons ter plaatse op papier extra informatie over de tour. Samen bezoek je verschillende families in de omgeving die je graag hun ambacht laten zien. In het ene dorp zie je hoe een lokale familie de typische panama hoeden maakt, een dorpje verder worden Ecuadoriaanse muziekinstrumenten (zoals de panfluit) gemaakt. Ook bezoek je een familie die de ambacht van het weven beheerst. Van de stof worden poncho’s gemaakt, het meest gedragen kledingstuk van Ecuador.

‘s Avonds overnacht je in een knus hotel in het centrum van het dorp. De kamers zijn bont gekleurd en op de bedden ligt een warme deken. Je loopt gemakkelijk naar de winkelstraat, waar volop keuze is aan restaurants.

boer in otavalo ecuadorDag 3 – Vertrek

Het is vandaag alweer tijd om dit liefelijke dorp te verlaten. In de loop van de ochtend stap je weer op de bus terug naar Quito. Ga naar een uitgestrekt landschap tijdens Witte toppen en haciënda’s of slaap eerst een nacht in Quito voordat je de warme opzoekt van de dichte jungle tijdens Aan de rand van het regenwoud.

Verstuur je reisplan