kinderen in wachtkamer hulpproject ecuador

Hulpproject Ecuador

Ecuador hulpprojectHet Baca Ortiz ziekenhuis

Baca Ortiz is een groot openbaar ziekenhuis voor kinderen, gelegen in Quito. Kinderen vanuit heel Ecuador komen hier met hun ouders naar toe voor medische behandelingen. Veel kinderen uit arme families liggen hier omdat het een openbaar ziekenhuis is. De kinderen in het ziekenhuis zijn tussen de 0 en 15 jaar oud.

Het ziekenhuis heeft een aantal grote gebreken. Een belangrijk punt is dat er ruimte tekort is. Helaas is er niet genoeg ruimte in Quito om uit te breiden en de overheid geeft hier ook geen toestemming voor.

Wanneer de familie niet uit Quito komt mag een van de ouders ’s nachts in het ziekenhuis blijven, op dezelfde kamer als het kind. Kinderen delen vaak een kamer met minimaal drie andere kinderen. Er zijn een aantal kamers waar ouders kunnen verblijven maar omdat er niet genoeg zijn bepalen maatschappelijk werkers of verpleegster wie er in aanmerking komt om hier te slapen. Voor de ouders zijn er verder geen speciale voorzieningen, op een stoel naast het bed van het kind na. Wanneer de families uit de kustplaatsen komen hebben ze vaak geen warme kleding die hen beschermt tegen de kou van het Andesgebergte. Quito ligt op 2850 meter hoogte en kent veel koude dagen.

 

spelende kinderen hulpproject ecuadorWat kunnen wij doen?

Het ziekenhuis is midden in het Mariscal (moderne deel van Quito) gevestigd en er is geen mogelijkheid tot uitbreiding. Hiermee kunnen wij het project helaas niet steunen. Wel kunnen wij zorgen dat er meer voorzieningen zijn voor zowel de kinderen als de ouders.

Het ziekenhuis heeft vooral behoefte aan (warme) kleding voor de kinderen en ouders en kan voor de Ludoteca, oftewel de speelkamer in het ziekenhuis, aardig wat spullen gebruiken. De Ludoteca is een ruimte waar de kinderen die uit bed kunnen, wat kunnen spelen. Echter zijn er vaak te weinig (goede) materialen. Vooral educatieve materialen in de vorm van leerboekjes en spellen ontbreken. Rond de 50 kinderen bezoeken de Ludoteca dagelijks.

De kinderen krijgen te eten in het ziekenhuis maar voor de ouders zijn er maar een beperkt aantal voedselbonnen beschikbaar. De armste inwoners van Ecuador komen naar dit ziekenhuis en hebben soms dus niks te eten. Wij willen graag de ouders steunen doormiddel van het leveren van meer voedselbonnen. Door onze bijdrage word zowel het verblijf van kind als van de ouder aangenamer.

hulpproject ecuador speelkamerWat hebben wij al kunnen realiseren?

In 2013 is er met de donaties van onze reizigers een speelkar gemaakt. Deze kar is gevuld met speelgoed, spelletjes en knuffels voor het kinderziekenhuis. De bedoeling van deze kar is dat vrijwilligers met de kar de afdelingen bezoeken met kinderen die niet uit bed mogen en dus niet in de speelruimte kunnen spelen. Op deze manier kunnen ze toch spelen. De komst van de speelkar is groots gevierd en veel kinderen hebben er inmiddels, met veel plezier, gebruik van gemaakt.

 

 

 

 

hulpproject-bezoek-karinSteun het Baca Ortiz ziekenhuis samen met Riksja Ecuador

Je kunt hieraan bijdragen door bij boeking op het boekingsformulier aan te geven dat je 12,- euro wilt bijdragen aan dit project. Wij zetten dit bedrag op de factuur. Eenmaal per jaar maken wij het totaalbedrag over naar de organisatie. We hebben regelmatig contact met onze lokale vertegenwoordiger in Ecuador over de voortgang van het project. Via deze pagina op onze website doen we hiervan verslag. Eventuele extra bijdragen zijn uiteraard ook welkom, geef dit aan in het commentaarveld.

Tijdens je verblijf in Quito kun je het ziekenhuis bezoeken en zien waar je donatie naar toe gaat. Naast of in plaats van een donatie kan je ook zelf in Nederland kleding en educatief speelgoed inzamelen om aan het project te geven. Dit kan via onze lokale agent of je kan het persoonlijk langsbrengen.

Laat ons wel even van tevoren weten of je het project wilt bezoeken zodat wij het project kunnen informeren over je komst.

Namens de kinderen en de ouders in Baca Ortiz, alvast heel erg bedankt!