algemene informatie ecuador

Ecuador visum en geldVisum, geld en gezondheid in Ecuador

Tijdens je reis met Riksja Ecuador kom je langs de meest intrigrerende plaatsen van het land. Op deze site staan Ecuador-bouwstenen, waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Ecuador-rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Ecuador specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Ecuador-reis met Riksja Ecuador, neem dan gerust eerst even contact met ons op.

Voor een bezoek aan Ecuador is het belangrijk dat je op de hoogte bent van visum, geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

 

ecuador reis galapagos stempelPaspoort en visum

Voor een verblijf korter dan 90 dagen (per jaar) in Ecuador, is het niet nodig een visum aan te vragen. Op vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Ecuador nog minimaal 6 maanden geldig is. Net zoals in Nederland geldt er in Ecuador een identificatieplicht;neem je paspoort dus altijd mee (een moneybelt is dan erg fijn om te hebben). Loop je in de stad of ga je wat eten, dan kun je ook een kopie van je paspoort en van de immigratiestempel meenemen. Er wordt namelijk niet alleen bij grenzen maar ook in Ecuador zelf vaak gecontroleerd. Ook is het handig om kopieën van je paspoort op diverse plekken in je bagage te stoppen en/of uit te wisselen met je medereiziger. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

Kinderen hebben eigen paspoort nodig

Ook kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Zij kunnen niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber.

Vliegen via of naar Amerika

Als je reist naar of via de USA, dan dien je voor vertrek een “visa waiver” in te vullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ca. een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

Als gevolg van een recente wijziging kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA. Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen via het Amerikaanse consulaat.

otavalo markt ecuadorGeldzaken

Sinds september 2000 heeft Ecuador geen eigen munteenheid meer. Na een financiële crisis is er besloten om de Amerikaanse Dollar als officiële valuta aan te houden. De wisselkoersen fluctueren aanzienlijk dus het is aan te raden om vlak voor de reis de koers eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen.

Pinnen

In alle grote steden in Ecuador kun je op veel plekken geld opnemen. Ook de kleinere plaatsen krijgen steeds vaker pinautomaten zodat het steeds gemakkelijker wordt om aan geld te komen. De prijs die je voor het pinnen dient te betalen, wil overigens per bank nogal eens verschillen.

 

Creditcard

Een creditcard is natuurlijk altijd handig om mee te nemen op reis. Bewaar hem tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies kun
je dan altijd terugvallen op je creditcard. In winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om te pinnen en/of met je creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash.

ecuador reis geldGebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Zakgeld

Met hoeveel zakgeld per dag je rekening moet houden, is een moeilijke vraag. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Wel kunnen we je al aardig op weg helpen met bedragen waaraan je ongeveer moet denken. Bussen en taxi’s zullen de vervoermiddelen zijn die je het meeste gebruikt. Voor korte afstanden kun je rekenen op $5 per rit. In steden zoals Quito en Guayaquil raden we aan om een taxi te kiezen met een meter. Ga je uit eten dan heb je voor $20 een prima maaltijd met een drankje. Inclusief een excursie en wat snacks kun je rekening houden met ongeveer $35-$40 zakgeld per persoon per dag.

galapagos ecuador reisFooien ziijn over het algemeen al inbegrepen bij de rekening die je krijgt in restaurants. Is het echt goed bevallen dan kun je de ober nog 5% extra geven. $1 voor het dragen van je tas in een hotel is normaal, ongeveer $5 voor een gids bij een groepsexcursie en $10,- per persoon voor een privé-excursie. Je kunt de chauffeur tijdens de excursies blij maken met ongeveer de helft van dit bedrag.

Entreekosten Galapagos archipel

De Galapagos eilanden zijn een beschermd gebied dat goed onderhouden wordt. Dit moet natuurlijk zo blijven en om deze reden dient elke bezoeker een ‘entrance card’ aan te schaffen. Tegen een contante betaling van $100 per persoon ter plaatse kun je de archipel bezoeken, op de luchthaven betaal je hiernaast nog $20 tax.

 

ecuador reis gezondheidGezondheid

Om onbezorgd te kunnen genieten van je Ecuador reis is het belangrijk om voor vertrek op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s. Anders dan thuis, loop je tijdens je reis door Ecuador meer risico. Wij raden je aan om gebruik te maken van de vaccinaties tegen Gele koorts, DTP en hepatitus A. Ook is het verstandig om over malaria na te denken.

Naast de maatregelen voor vertrek is het belangrijk je te realiseren dat verschillende plaatsen in Ecuador boven de 2500 meter liggen. Omdat je lichaam dan vaak moeite heeft zich aan de ijle lucht aan te passen, heb je kans op hoogteziekte.

Ook is het aan te raden om ter plaatse op te letten met wat je eet en drinkt. Drink alleen water en dranken uit een afgesloten fles of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. Let bij vlees en vis op dat het goed doorbakken, gestoofd of gekookt is.

Klik hier voor meer informatie over gezondheidsmaatregelen Ecuador die je voor, tijdens en na de reis kunt treffen.

 

Klik nu hier voor onze Ecuador bouwstenen of onze individuele Ecuador rondreizen