Víva Ecuador y Galapagos

Individuele rondreis Ecuador

Víva Ecuador y Galapagos
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Quito – Otavalo – Cotopaxi – Baños – Tena – Baños - Riobamba – Cuenca – Guayaquil – Galapagos eilanden - Guayaquil
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Reissom: € 2113,- p.p. bij 2 personen
Vluchten: Optioneel bij te boeken

✓ drieweekse reis langs de highlights van Ecuador én Galapagos
✓ afwisselende rondreis door de steden, hooglanden, Amazone en Galapagos eilanden
✓ overnacht afwisselend in stadshotels, een haciënda, homestay en een junglelodge

Overnachten: 18 nachten in afwisselende accommodaties, zoals bij een indianenfamilie, in een sfeervolle junglecabaña en in eenvoudig hotel op de Galapagos eilanden (1 nacht breng je door in het vliegtuig op weg terug naar huis)
Excursies: stadswandelingen op papier (Quito en Cuenca), ambachtentour Otavalo, wandeling in Cotopaxi Nationaal Park, wandelingen door het regenwoud met een Spaanstalige gids, een bezoek aan de Panamahoedenfabriek in VCuenca, bezoek aan de Galapagos eilanden met een bezoek aan een landschildpaddenboerderij, een dagtour naar een omliggend eiland vol dierenleven en een snorkeltour naar Kicker Rock
Transport: transfer luchthaven - hotel Quito, transfers Otavalo - homestay en v.v., transfer Quito – Cotopaxi hotel, transfer Cotopaxi hotel – hotel Baños, boottransfer van haven Tena naar junglelodge en v.v., transfer hotel Guayapuil - luchthaven (2x), transfer luchthaven - hotel Guayaquil, transfer luchthaven Baltra - hotel, speedboot Santa Cruz - San Cristobal
Maaltijden: 18x ontbijt, 4x lunch, 3x diner
 • vervoer: internationale vlucht, 2 binnenlandse vluchten van en naar de Galapagos eilanden (vanaf €380,-) en bustickets (te verkrijgen vanaf 24 uur voor vertrek van de bussen)

 • luchthavenbelasting

 • overige excursies

 • entreegelden: entree Galapagos ($120 p.p. ter plaatse contant te betalen)

 • overige maaltijden

 • fooien

 • reserveringskosten €25,- p.p., maximaal €75,- per boeking

 • calamiteitenfonds €2,50 per boeking

quito-centrumDag 1  – Vertrek Amsterdam, aankomst Quito

De meeste vluchten vanuit Nederland komen aan het eind van de dag aan in Quito. Bij aankomst word je opgehaald en naar je hotel in de moderne wijk Mariscal gebracht. Over het algemeen zijn taxi’s en openbaar vervoer goed (en goedkoper) geregeld. Omdat wij altijd even moeten wennen in een ander land hebben we de transfer bij aankomst voor je geregeld. Je hotel ligt op loopafstand van trendy cafeetjes en gezellige restaurants. Gezien het beperkte aantal kamers vonden we aan het plein met terrassen nog een ander modern hotel. Het is afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van boeken in welk hotel je precies verblijft. De een heeft een dakterras de ander bar met lounge, maar allebei zijn ze sfeervol ingericht. We kiezen voor een hotel in Mariscal, omdat het hier veilig is om ’s avonds over straat te gaan en je eigen restaurant uit te zoeken. Onze ervaring is dat het oude koloniale centrum ’s avonds onveilig is en de keuze aan restaurants beperkt is.

Overdag is de sfeer in het koloniale centrum prettig. Natuurlijk moet je in een grote stad op je spullen letten, maar overdag kan je hier gemakkelijk rondlopen. Zelf vinden we het oude centrum het mooiste gedeelte van de stad. Het oude centrum is vanaf Mariscal 10 minuten rijden met de taxi.

ecuador reis quitoDag 2 – Quito, stadswandeling met lokale tips

Zigzag vandaag met onze stadwandeling langs de highlights van de stad door de smalle straten van de oude binnenstad, dat tot de wereldcultuurmonumenten van UNESCO behoort. Met onze stadswandeling zie je naast de grote bezienswaardigheden ook hoe de mensen de stad maken. Zie hoe mensen op straat alles verkopen: van kleding tot gegrilde cavia. Je jongentjes die je schoenen willen poetsen, oude vrouwtjes met fruit op hun rug en straatartiesten die veel bekijks op de pleinen trekken. Tijdens de wandelingen geven we je tips mee over restaurantjes voor de lunch, plaatsen om wat te drinken en ons favoriete ijstentje, maar je kunt natuurlijk ook zelf je route uitstippelen.

Net als je het gevoel hebt in een dorp te zijn belandt, kom je langs de enorme paleizen, kathedralen en uitgestrekte pleinen die Quito direct weer de allure geven van een typische Zuid-Amerikaanse hoofdstad. Slenter langs de Plaza de la Independencia vol met duiven, de kathedraal en het presidentieel paleis. Neem ook een kijkje in het klooster van San Francisco en de Iglesia de la Compañía. Dacht je een goede conditie te hebben, dan wil dat in het op 2800 meter hoog gelegen Quito nog wel eens tegenvallen. Wij hebben het in ieder geval aan den lijve ondervonden. Doordat de straten in de oude stad behoorlijk omhoog kronkelen en je voor het binnengaan van een kathedraal ook al de nodige trappetjes bent opgelopen, ben je in no-time buiten adem. Veel drinken en het lekker rustig aan doen zijn de beste remedie.

ecuador reis ei evenaar

Op ongeveer een half uur rijden buiten Quito ligt Mitad del Mundo, het midden van de wereld en de heilige plek voor de Andesvolkeren. De Andesvolkeren hebben de zon altijd als hun oppergod vereerd. De plek waar de zon precies het middelpunt, 0 bij 0 bij 0 graden, van de wereld bereikt is dan ook de heiligste aller heilige plaatsen.

Tegenwoordig is Mitad del Mundo (ca. $ 3 p.p.) een echte toeristische trekpleister waar vooral veel Ecuadorianen wat extra’s proberen te verdienen met het verkopen van – veel te dure – souvenirs en Ecuadoriaanse lekkernijen zoals cavia! Wel is het monument dé plek om je bezoek aan de evenaar vast te leggen. Daarna snel de hoek om naar het museum Inti-ñan (ca. $ 3 p.p.), waar de echte evenaar ligt. Hier kun je bijzondere proefjes doen, die alleen op de evenaar kans van slagen hebben. Waar ter wereld kun je nu een ei op een spijker zetten, zonder dat ie er af rolt? Probeer het thuis maar, het lukt je alleen op de evenaar. Zeker als je met kinderen reist is dit een leuke en leerzame invulling van de middag. Met de metro/trolley kun je de hele dag overal naar toe in de stad voor (ca. $ 1 p.p.). Ook gaan er meerdere keren per dag bussen of taxi’s.

otavalo individuele rondreis EcuadorDag 3 – Quito – Otavalo,verblijf indianenfamilie

Reistijd: ca. 2,5 uur

Na het ontbijt ga je op eigen gelegenheid naar het centrale busstation van Quito. Hier stap je op de lokale bus naar Otavalo. Een ervaring waarbij je tussen de lokale bevolking reist: kijk niet gek op als er naast je een stel levende kippen op schoot zitten. Ook zitten er veel indianen in de bus omdat veel locals ook naar Otavalo reizen voor de markt. Eenmaal aangekomen stap je uit op Plaza de Ponchos bij het kantoor van de organisatie die je naar de indianenfamilie brengt. Vader, moeder en twee kinderen stonden bij ons in hun mooiste traditionele kledij al te wachten op onze komst.

Wellicht denk je dat slapen bij een lokale indianen heel basic is. Wij waren erg verbaasd hoe sfeervol de kamers zijn ingericht en over de goede bedden. De badkamer is eenvoudig, maar je hebt wel een eigen badkamer met warme douche. In de keuken kom je samen voor het diner, waar vroeg in de middag de geuren al vanuit de keuken komen.

otavalo helpen gastgezin Ecuador

’s Middags heb je alle tijd om met de familie mee te draaien in het dagelijks leven. Ze vinden het leuk als je komt helpen in de keuken met het snijden van verse groenten of in de tuin met een Ecuadoriaanse schoffel aan de slag gaat.
Je bent te gast in hun huis en daarom vind de familie het onbeleefd om te vragen of je mee kunt helpen. Bied daarom gerust je hulp aan. Hierdoor creëer je je eigen beleving en zal dit plekje je nog lang bijblijven.

Tijdens ons verblijf bij een van de families nam de vrouw des huizes ons mee naar de tuin. In de tuin groeien verse kruiden voor in de gerechten. De familie had ook een paar varkentjes en een hok met cavia’s en kippen in de tuin. We haalden eieren en plukten kruiden voor het avondeten. De familie had een stukje verder op een eigen veld waar ze erwten verbouwden. Wij hielpen de vrouw met het plukken van de erwten. Later kwamen ook haar zoon en man helpen en waren we met de hele familie op het veld. Daarna was het tijd om de erwtjes te doppen. Het bleek dat we toch minder snel waren dan zij. ’s Avonds hielpen we de vrouw en dochter met de bereiding van de maaltijd.

ecuador-reis-doekenDag 4 – Otavalo, ambachten tour

Na het ontbijt neem je afscheid van de familie en keer je terug in Otavalo waar je vanavond verblijft. Je hotel ligt op loopafstand van Plaza de Ponchos, hét centrale plein. Al vroeg in de ochtend komen vanuit omliggende dorpen indianen om hun spullen uit te stallen op de markt. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant worden de kleurrijke souvenirs verkocht. Het is een van de beste plaatsen in Ecuador om je souvenirs te kopen en het aanbod van poncho’s, bonte doeken, wollen mutsen en fel gestreepte hangmatten is enorm. Hier leer je de kunst van het afdingen.

Tip van een local bij het onderhandelen; kijk eerst even rond, begin een praatje met de verkoper in je beste Spaans (met een paar woorden kom je er al) en blijf altijd vriendelijk lachen.

ecuador reizen otavalo

’s Middags word je in Otavalo opgehaald door je gids die je meeneemt naar werkplaatsen in omliggende dorpjes. Ze spreken niet heel goed Engels. Toch sturen we je juist graag met hun op pad omdat wij hun uitleg, waarbij ze met handen-en-voeten-Engels uitleg geven over lokale ambachten in hun leefomgeving, zo enthousiast vonden. Samen bezoek je de verschillende werkplaatsen in de omgeving waar de mensen je graag hun ambacht laten zien. In het ene dorp zie je hoe poncho’s worden geweven: het meest gedragen kledingstuk van Ecuador. Een dorpje verder zie je hoe een familie Ecuadoriaanse muziekinstrumenten als de panfluit maakt. Ook maak je een stop bij de Peguchewaterval. Vergeet hier geen muggenspray mee te nemen: de muggen zijn hier hongerig!

’s Avonds overnacht je in een knus hotel in het centrum van het dorp. De kamers zijn bont gekleurd en op de bedden ligt een warme deken. Je loopt gemakkelijk naar de winkelstraat, waar volop keuze is aan restaurants.

lama ecuadorDag 5 – Otavalo – Cotopaxi

Reistijd: ca. 4 uur

Het is vandaag alweer tijd om dit liefelijke dorp te verlaten. Als je hier op zaterdag bent, zet je wekker dan rond 6 uur ’s morgens. Op deze dag vindt de grootste beestenmarkt van Zuid-Amerika plaats in en rondom Otavalo. Kleed je warm aan want het is fris zo vroeg in de ochtend. Zodra je een voet buiten zet zie je de mensen met bolhoeden langskomen met schreeuwende biggen aan touwtjes en lammetjes op de rug in een felle doek.

In de loop van de ochtend stap je weer op de bus terug naar Quito. Dan neem je voor een paar dollar een taxi naar ons agentschap waar om 12.00 uur de privé transfer naar de Cotopaxi voor je klaar staat. Op de weg van Quito naar het park kun je de Cotopaxi in de verte al zien liggen. Bergreuzen rijzen links en rechts van je op en hier en daar zie je een vrolijk rondhuppelende lama. Na ongeveer anderhalf uur rijden, bereik je de ingang van het Cotopaxi National Park. Het uitzicht is waarvoor je hier komt. Je hobbelt nog zo’n 40 minuten door het lavalandschap met veel beekjes, graspluimen en rotsen totdat je aankomt bij de koloniale boerderij waar je overnacht. Echt een plek die typerend is voor de hooglanden. Vanuit je kamer kijk je uit over de hoogvlakte met uitzicht op de top van de vulkaan.

Je kunt ’s middags ook je wandelschoenen aantrekken voor een wandelingetje in de omgeving van de haciënda. Met een brandend haardvuurtje en een glaasje canalazo, warme kaneelthee met een scheutje drank, is het na terugkomst weer gezellig op temperatuur komen. Tegen de avond worden er traditionele Ecuadoriaanse gerechten bereidt om de dag in stijl af te sluiten.

banos plaza mayor ecuadorDag 6 – Cotopaxi – Baños

Reistijd: ca. 4 uur

Na het ontbijt word je door onze auto met chauffeur opgehaald voor de klim op de Cotopaxi. Dit plannen we bewust in de ochtend, zodat je kans hebt op beter weer en je je fit voelt. Wel kan het koud zijn en is het slim om schoenen met goed profiel aan te trekken zodat je wat grip hebt in het mulle lavazand. Je rijdt naar de parkeerplaats aan de voet van de vulkaan. De klim is slechts 300 meter, maar door de hoogte en het mulle zand behoorlijk pittig. Je inspanning wordt beloond met een enorm uitzicht. De chauffeur wacht beneden en brengt je na de klim naar Baños. Baños is zo’n typisch reizigersdorpje met een relaxt sfeertje en een beetje een begrip om tijdens je Ecuadorreis aan te doen.

Baños betekent baden en die vind je dan ook overal in en rondom het stadje, van thermale warmwater baden tot denderende watervallen. In de straten staan vaak plassen, van al het water dat overal en nergens vandaan komt. Je kunt een bezoek brengen aan de warmwaterbaden aan de rand van het stadje of lekker rondslenteren rond de Plaza de Mayor. Je verblijft in een knus hotelletje, twee blokken lopen van het centrum, wat zo’n 2 minuten is. De ruime kamers kijken uit op de tuin en in de huiskamer kun je lui op de bank ploffen.

ecuador reis tenaDag 7 – Baños – Tena

Reistijd: ca. 4 uur

Vandaag laat je de vulkanen achter je en hobbel je de groene jungleomgeving in. Na een stukje met de taxi stap je de lokale bus in. Het is een flinke zit van ongeveer 6 uur dwars door de binnenlanden. In Tena word je bij het busstation opgehaald door een medewerker van de lodge. Je laadt je spullen in de stoere auto die je naar de lodge brengt.

Het laatste stuk stap je op de boot en glij je door het water naar je cabana toe. De medewerker legt kort uit wat je morgen gaat doen en geeft je nog wat laatste tips mee. Je hebt de hele dag om te wennen aan de warmte en de vochtigheid van de jungle. Duik de hangmat in op de veranda en geniet van de vreemde junglegeluiden en de vele ronddwarrelende vlinders. Tegen het einde van de dag knappert het kampvuur en staat er een olielamp klaar in je cabaña om de weg naar het restaurant te vinden. Samen met andere reizigers eet je vanavond bij het kampvuur het dagmenu. Trek alvast een lange broek aan en smeer je in met muggenspul…

Ecuador vakantie - TenaDag 8 – Tena, jungletochten

Trek je wandelschoenen maar aan, samen met de gids ga je het regenwoud in. Het eerste stuk vaar je per kano de modderige rivier op. Weer aan wal trek je de dichte jungle in. Naast de kleurrijke vogels, spinnen en af en toe een slang zal je verder geen wildlife treffen. Die verstoppen zich dieper in de jungle. Je loopt dwars door de jungle op je verkoelende doel af. In de verte hoorde wij de waterval al kletteren. Via een pad kom je bij een groene oase van rust. De waterval dendert naast je en in de verte hoor je zingende vogels. Waarschijnlijk staan de zweetdruppels op je voorhoofd en ziet het water er heerlijk uit. No problemo om een bad te nemen. Tijdens het heetst van de dag ben je terug bij je lodge.

Vanmorgen heb je vooral de schoonheid van de jungle ervaren. Nu leer je de geheimen van het woud kennen. De locals leven van de jungle en je gids vertelt er vol passie over. Hij plukt eetbare bessen en planten met geneeskrachtige werking. Voor ons maakte hij een perfect antimuggen mengsel! ’s Avonds eet je weer gezamenlijk bij het kampvuur.

alausi baden EcuadorDag 9 – Tena – Baños

Reistijd: ca. 4 uur

In de ochtend verlaat je deze ‘feel good’ plek weer. Een medewerker van de lodge brengt je naar het busstation van Tena waar je een kaartje voor de bus naar Baños koopt. Je reist in circa 4 uur tussen de Ecuadorianen met de bus van de rustige jungle naar Baños. Lekker mensen kijken vanaf een terrasje of een bankje in het park aan Plaza Mayor, hét centrale plein.

Na ons jungleavontuur vonden wij het wel prettig om te relaxen. Je kunt ’s middags een bezoek brengen aan de warmwaterbaden. Wij raden je aan om je bezoek uit te stellen tot net na 18.00 uur. De baden zijn erg populair onder backpackers en locals en na zessen zijn de smoezelige kleedruimtes en baden net gereinigd en is het er nog redelijk rustig en ontspannen. ’s Avonds kun je lekker bij de openhaard gaan eten en vergeet vooral het afzakkertje in Cafe del Cielo oftewel ‘Hemels café’ niet met duizenden twinkelende lichtjes beneden…

Dag 10 – Baños – Guamote

Reistijd: ca. 4 uur

Vandaag

guamote locals Ecuador

is het vroeg opstaan voor je trip door het Andes gebergte. Nadat je alles hebt ingepakt en snel een broodje hebt gekocht, stap je de bus in op weg naar Riobamba. Hier staat onze chauffeur voor je klaar die je naar het afgelegen bergdorpje brengt, waar de indígenas wonen. Hoe dichter je bij het dorp komt, hoe meer bevolking je tegen komt. De mannen dragen een poncho met hoed en de vrouwen een kleurrijke rok, omslagdoek en hoed.

Je slaapt vandaag in eenvoudig maar sfeervol gastenverblijf waar de Vlaamse Eve je vrolijk onthaalt. Je hebt een goedverzorgde kamer met badkamer. Eve is een van de werknemers die het guesthuis runt en actief meewerkt aan de projecten om zo de levensomstandigheden van indianen in de Andes te verbeteren. Ze creëert voor verschillende indígena gemeenschappen kansen door workshops in haar centrum te geven. Zo wordt er computerles gegeven en is er een naaiatelier.

vervoer Guamote EcuadorEve laat je vandaag graag meer zien van het project. Mocht het Eve niet lukken dan neemt Tom, een van de vrijwilligers, je mee om te vertalen en uitleg te geven. Eve is met haar lange blonde dreadlocks een opvallende en bekende verschijning in het dorp. Iedereen groet haar of komt naar haar toe om bij te praten over de laatste ontwikkelingen in het dorp. Nadat je je op je kamer geïnstalleerd hebt, trek je er met een jeep op uit. Behalve de Panamericana helemaal beneden aan het dorp is hier geen enkele weg geasfalteerd. Net als een echte indígena stap je achter in de bak en rijd je de bergen in. Voor ons nog even wennen, maar voor de lokale gemeenschap duidelijk dagelijkse kost. Wij moesten erg lachen toen we een mevrouw zagen die achterin heel ontspannen zat te breien.

Eve laat je zien hoe de indianen hoog in de bergen leven in een zogenaamde ‘choza’. Een hutje gemaakt van klei en een riet. Een van de vrouwen in het dorp nodigde ons uit in haar hutje waar ze met haar man, 6 kinderen en een aantal cavia’s woont.

Ook bezochten wij een schooltje waar trotse kinderen hun schrift lieten zien. Bij het wandelen door het dorp merk je al snel dat Guamote op grote hoogte ligt. Nóg hoger dan Quito, dus is het soms puffen en happen naar adem. In het huis van Diego zie je hoe hij van jongs af aan poncho’s maakt. Hij heeft deze ambacht van zijn vader geleerd en laat je graag meer zien van dit eeuwenoude beroep en het meest gedragen kledingstuk in Ecuador. Diego laat je zien hoe hij een schaap of lama scheert, hoe hij de wol draait en vervolgens de poncho op een traditionele manier maakt.

In de dorpen vinden regelmatig lokale feesten plaats. Wanneer dit het geval is neemt Eve je hier mee naar toe. Mocht je er op donderdag zijn, bezoek dan de authentieke markt. Dit is de grootste markt in de wijde omgeving, waar de Ecuadorianen alles verhandelen, van cavia´s tot pannen. Een groot voordeel is, dat deze markt nog niet veel bezocht wordt door toeristen en hierdoor erg authentiek is. De indígenas verhandelen hun dieren en nemen ze daarna mee naar huis. Zo zagen wij hoe een schaap op het dak van de bus vervoerd werd en kippen gewoon mee de bus in gingen. ’s Avonds kom je terug in het gastenverblijf waar een smaakvolle maaltijd voor je klaarstaat die is bereid met lokale producten.

Dag 11 – Guamote – Cuenca

Reistijd: ca. 4 uur

’s Ochtends zorgt Eve ervoor dat het ontbijt voor je klaar staat. Heb je net als Eve deze vriendelijke mensen in je hart gesloten en kun je nog geen afscheid nemen, bezoek dan na het ontbijt nog even de kinderopvang of het naaiatelier. Daarna is het echt tijd om je reis door Ecuador te vervolgen. Vanaf het busstation reis je verder naar Cuenca, de rit is zo’n 4 uur.

cuenca koepels ecuadorDag 12 – Cuenca, stadswandeling door koloniaal Cuenca

Vandaag heb je de tijd aan jezelf. Je krijgt van ons een stadswandeling op papier. Hopelijk is na het ontbijt het zonnetje een beetje doorgebroken. In Cuenca kan het dan nog wel eens lente-achtig warm worden. Al wandelend door de stad is het straatbeeld al snel weer net zo kleurrijk als je in andere delen van het land gewend bent. De verlegen maar vriendelijke Indigenás hebben weer hun mooiste hoeden en ponchos aangetrokken als ze je helpen bij een bloemenkraam of op een fruitmarkt waar je een zak appels koopt.

Het aantal kerken in de stad is ongekend. En welke kerk je ook binnenstapt, er is altijd wel een dienst bezig. De mensen die op straat langs de kerk lopen, slaan vaak een kruis. Hoewel je misschien niet bij iedere kerk naar binnen gaat, is het wel de moeite om de grote Cathedral de la Inmaculada Concepción met haar blauwe koepels even binnen te stappen.

panama hoed ecuador

Houd een lunchstop bij het sfeervolle Raymipampa, dat uitkijkt op de grote kathedraal de la Inmulcada Concepcion. Dit gezellige eetcafé is de place to be in Cuenca. Ga wel een beetje bijtijds lunchen, de Ecuadorianen zelf komen hier ook graag. Toen wij er waren stond er zelfs een rij voor de deur. Lokale specialiteiten, verse fruitshakes en de Spaanse muziek waren het wachten wel waard.

Vervolg je wandeling langs de rivier naar de ‘Panamahat factory’, een plaats waar de typische Ecuadoriaanse hoeden worden gemaakt. Op vertoon van je stadswandeling krijg je hier een gratis rondleiding en je ziet hoe de hoeden gemaakt worden. Met een beetje geluk mag je zelfs een stukje van je eigen hoed maken. Waarschijnlijk komt nu al snel de vraag naar boven waarom het panamahoeden worden genoemd. Door de eeuwen heen werden deze hoeden in Ecuador gemaakt maar vervolgens in het begin veelvuldig naar Panama geëxporteerd. Hier heeft de hoed zijn succes een beetje aan te danken en dus uiteindelijk ook de naam. Om verwarring te voorkomen, de hoed wordt echt alleen in Ecuador gemaakt. De panamahoed is sindskort door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Kijk na de rondleiding of er tussen de vele hoeden in alle varianten en kleuren wat voor je bij zit. Het is een leuk souvenir.

Let op! Op zondag is de hoedenfabriek gesloten. Je kunt de rest van de stadswandeling natuurlijk gewoon doen. Je zult zien dat het dan wel een stuk rustiger is in de stad en veel winkels en restaurants gesloten zijn.

Ecuador-reis-Cuenca-GuayaquilDag 13 – Cuenca – Guayaquil

Reistijd: ca. 4 uur

Deze ochtend ga je zelf naar het busstation van Cuenca waar je de lokale lijnbus naar Guayaguil pakt. Het busstation vonden wij een beetje rommelig, maar met de beschrijving van de lokale agent kun je bij het loket je kaartje kopen. Eenmaal met je kaartje in de hand is je bus goed te vinden want buslijnen staan op borden goed aangegeven. De rit duurt ongeveer 4 uur. Zorg ervoor dat je aan de rechterkant aan het raam van de bus zit, je rijdt het eerste stuk namelijk door het sprookjesachtige Cajas national park richting Guayaquil. Wij vonden dit een van de mooiste routes van het land. Je begint de dag in een koloniale stad, rijdt dan door een bergachtige omgeving met forelmeren, ziet vervolgens bananen en cacaoplantages, om te eindigen in de miljoenenstad Guayaquil.

Onze eerste indruk van de stad was best goed. Guayaguil staat te boek als niet sfeervolle en criminele stad. Wij verwachtten daarom ook vervallen buurtjes en bedelaars op straat. De stad is echter heel schoon met brede voetpaden langs de straten, veel bomen en planten en geen zwervers. Je logeert in een modern stadshotel in het centrum en vlakbij een gezellige boulevard. ’s Avonds raden we je aan om een taxi te nemen naar de wijk Las Peñas. In deze gezellige wijk liggen kleine restaurants en barretjes in gekleurde gebouwen.

ecuador galapagos schildpadDag 14 – Galapagos start eilandhopavontuur

In de ochtend word je door de transfer van je hotel naar de luchthaven gebracht. Na een vlucht van zo’n drie uur kom je aan op de Galapagos eilanden. Je wordt opgewacht door je Spaanstalige chauffeur die vandaag met je meereist. Eerst neem je de bus naar het Itabaca kanaal, waar je de oversteek maakt naar het nabijgelegen eiland Santa Cruz. Hier staat de auto van je chauffeur klaar om je via de hooglanden naar het centrum van Puerto Ayora te brengen. Al trek gekregen van het vele reizen? Geen zorgen, de lunch wordt geregeld. Onderweg bezoek je een lokale boerderij waar je reuzenschildpadden ontmoet die in het wild leven. De schildpadden wandelen in vrijheid rond, maar komen naar de boerderij om te eten. De oudste schildpadden blijven altijd in de buurt van de boerderij, dus grote kans dat je vandaag al echt hele grote reuzenschildpadden ziet! Verder op de route kom je langs een lavatunnel. Hier vind je stalagmieten, stalactieten en muren die vanwege de mineralen mooie kleuren hebben. De tour eindigt met een tocht naar ”Los Gemelos” (de tweelingen); twee enorme lavakraters. De korte, niet zo intensieve, wandeling hier geeft je een goed beeld van de grote biodiversiteit die er in de hooglanden van Santa Cruz te vinden is.

reisspecialist ecuador inekeTenslotte kom je aan in je hotel in Puerto Ayora. Hier ontmoet je onze lokale contactpersoon die je uitleg geeft over het programma van de komende dagen. Aan het eind van de middag heb je tijd om het stadje te verkennen. Wij hadden een onbewoond eiland verwacht waar we zouden struikelen over de meest unieke diersoorten ter wereld. In werkelijkheid wonen er op Santa Cruz zo’n 24.000 mensen en zijn er goede restaurants en gezellige barretjes te vinden. In de haven zagen we wel wat zeeleeuwen op de steigers en in de bootjes.

Een verblijf op de Galapagos is prijzig omdat het beschermd gebied is, er een beperkt aantal verblijfplaatsen is en alles geïmporteerd wordt. Aangezien je deze dagen veel op pad bent, hebben we om deze reden gekozen voor eenvoudige hotels. Deze hotels zijn simpeler dan de hotels die je gewend bent tijdens de rest van je Ecuador reis.

galapagos-bartelomeDag 15 – wateren rondom Santa Cruz

Fris en fruitig stap je in de boot voor een tocht naar een van de omringende eilanden: Bartelomé, Santa Fé, Plazas of North Seymour. Met een beetje geluk spot je tijdens de boottocht dolfijnen of walvissen. Welk eiland je bezoekt is afhankelijk van de beschikbaarheid, weersomstandigheden en wijzigingen door beslissingen van lokale autoriteiten. De snorkelspullen en lunch worden verzorgd zodat je alle energie hebt om de eilanden te verkennen.

Op het vulkanische eilandje Bartelomé maak je een wandeling naar het hoogste punt van het eiland voor het beroemde uitzicht op de ‘Pinnacle Rock’ en de vele vulkaankraters. Zoek op de rotskusten naar pinguïns en ga snorkelend in het heldere water op zoek naar groene zeeschildpadden. Misschien zie je tijdens het snorkelen ook de “Moorse Idol ‘, een vrolijk gekleurde vis van de Galapagos.

iguana galapagos ecuador

Plazas is vooral bekend om de vele landleguanen. Wanneer je een stukje het binnenland inloopt kom je al snel oog in oog te staan met indrukwekkende groen, geel en oranje gekleurde leguanen. Met de cactussen en blauwe zee op de achtergrond is het mooie plaatjes schieten. Aan de kust vind je kolonies zeeleeuwen die vredig samen leven met de leguanen en in het binnenland is een waar ‘vogelparadijs’ waar de vogels eeuwig partners zijn en samen nestelen.

Op dit eiland North Seymour vind je de broedkolonies van de fregatvogels, de blauwvoet jan van genten en de zwaluwstaartmeeuw. Om de vrouwelijke fregatvogels te imponeren, blaast de man zijn rode keelzak op. Om nog meer indruk te maken vliegt het mannetje om het vrouwtje heen. Erg grappig vonden wij, want de het mannetje verliest met zo’n opgeblazen zak natuurlijk sneller zijn evenwicht.

Dag 16 – Santa Cruz – San Cristobal

Reistijd: ca. 2,5 uur varen

Na het ontbijt heb je de tijd om in de ochtend zelf op of om Santa Cruz op ontdekking te gaan. Je kunt naar het Charles Darwin informatiecentrum om meer over de geschiedenis en ontdekking van de Galapagos eilanden te leren of je kunt naar Academy Bay om de kustlijn te verkennen, te zwemmen en te snorkelen. De zeehonden zijn hartstikke speels en nieuwsgierig en zoeken elke snorkelaar op. Op de richels van de kliffen spot je de bekende vogels met blauwe voeten en zeeleguanen die in de zon opwarmen. Ook kun je ervoor kiezen met een taxi en een wandeling naar het witte zandstrand op het eiland te gaan voor een ontspannen ochtend. Aan jou de keuze waar je deze ochtend zin in hebt.

Om 13.30 uur wordt je verwacht op de pier waar de ferry naar San Cristobal vertrekt. De rit van zo’n 2,5 uur per speedboot zal hobbelig zijn en heb je geen zeebenen dan raden we je aan om een pilletje tegen zeeziekte te nemen. In de haven van San Cristobal staat onze lokale contactpersoon je op te wachten. Hij/zij brengt je naar je hotel en vertelt meer over het programma op dit eiland. De rest van de middag heb je de tijd om over de boulevard te wandelen waar je kunt kijken naar de vele zeeleeuwen die er slapen. Wil je liever zelf even bijkomen ga dan naar een van de nabijgelegen stranden.

Dag 17 – San Cristobal

Na het ontbijt ga je met een klein bootje op weg naar Isla Lobos of Kicker Rock. Beide plekken zijn geliefd om te snorkelen of duiken door de diversiteit van de dieren die je er onderwater kunt spotten. Je hebt er goede kans om zeeleeuwen, roggen en schildpadden te zien tijdens het snorkelen en ook haaitjes en zelfs hamerhaaien worden hier regelmatig gespot. Laat je verrassen door wat er tijdens jouw bezoek langs zwemt.

Wij wandelden ’s avonds nog wat in het havenstadje op zoek naar een paar leuke souvenirs en sloten onze Galapagos eilandhopvakantie af met een romantisch diner in een lokaal visrestaurant.

galapagos ecuador reis

Dag 18 – Santa Cruz, vertrek naar Guayaquil

Vlieg je pas ’s middags terug dan heb je in de ochtend nog even tijd om naar het strand te gaan. Ongeveer 1,5 uur voordat je terug vliegt word je opgehaald en naar de luchthaven van San Cristobal gebracht. Geniet onderweg nog voor het laatst van het unieke landschap en de dieren. Blijf onderweg goed opletten, want de dieren duiken op de gekste plekken op. Zo landde er ineens een pelikaan op het dak van ons busje. Voordat je incheckt voor de terugvlucht is het de moeite waard om bij de winkeltjes een Galapagos-stempel voor in je paspoort te vragen. Het bewijs dat je er echt geweest bent. Deze stempel samen met je foto’s en verhalen zullen herinneren aan deze reis door de schatkist van Charles Darwin.

Nadat je geland bent in Guayaquil word je opgehaald met een transfer van het hotel waar je ook voor je Galapagos reis bent verbleven. Het hotel ligt lekker dichtbij de luchthaven dus je bent er zo. Dat is morgen handig om weer op tijd in te checken voor de vlucht terug naar Nederland. Voor de laatste souvenirs kun je rondsnuffelen in de winkels van Las Peñas waar je met de taxi zo bent.

ecuador-galapagos-zeehondenDag 19 en 20 – Vertrek Guayaquil, aankomst Amsterdam

Het is weer tijd om ‘Zuid-Amerika in het klein’ gedag te zeggen. Met beelden van koloniale kerken, bolhoedjes, kleine apen en de wondere dierenwereld van de Galapagos nog vers op je netvlies. In het vliegtuig terug denk je wellicht al aan het fotoboek dat je gaat maken… Je transfer naar de luchthaven wordt verzorgt door je hotel.  Vanuit Guayaquil vlieg je weer terug naar Amsterdam, waar je de volgende dag aankomt.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Deze rondreis met de excursie 'Ontdek Quito met een local'

Ontdek Quito met één van zijn inwoners. Je gids spreekt Engels en is tevens leraar Spaans. Hierdoor leer je meer over de cultuur, de taal en kom je op plaatsen waar je zelf niet zo snel binnen zou lopen. Breng een bezoek aan de lokale markt, neem net als de inwoners van Quito zelf de lokale bus naar de oude stad en verken samen met je gids het historische centrum. Aan het einde van de tour, leer je meer over de typisch Ecuadoriaanse chocolade en maak je je eigen chocoladetruffel.

Reissom: € 46,- p.p.
Inbegrepen: Vervoer, Engelstalige gids, en een truffel workshop

Deze rondreis met de excursie 'Paardrijden rond de Cotopaxi'

Reissom: € 52,- p.p.
Inbegrepen: paardrijdtocht

Wij vonden het leuk om de omgeving van de Cotopaxi te paard te verkennen. Zo’n rit is heel anders dan wanneer je in een auto zit en je raakt minder snel buiten adem dan bij een wandeling. Je bent meer deel van het landschap en krijgt een goede indruk van de uitgestrektheid van de hoogvlakte. We plannen deze tocht voor de middag in. Je klimt dan na de lunch op de rug van een paard en trekt er samen met een gids voor twee uur op uit. Ook al heb je geen rijervaring, de paarden weten de weg wel.

Welke optie wil je aanvragen?

Víva Ecuador y Galapagos
Deze rondreis met de excursie 'Ontdek Quito met een local'
Deze rondreis met de excursie 'Paardrijden rond de Cotopaxi'
x