ecuador reis kledenman

Even(n)aar Ecuador

Korte rondreis Ecuador

Even(n)aar Ecuador
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Quito – Otavalo – Cotopaxi – Isinlivi - Chugchilan - Quilotoa - Baños – Tena – Quito
Reisduur: 13 dagen / 12 nachten
Reissom: € 1098,- p.p. bij 2 personen
Vluchten: Optioneel bij te boeken

✓ korte rondreis voor wanneer je beperkt de tijd hebt
✓ veel diversiteit rondom Quito
✓ ontdek de hooglanden, de Amazone en de koloniale stad Quito
✓ overnacht afwisselend in een stadshotel, haciënda, homestay en een junglelodge

Overnachten: 11 nachten in afwisselende accommodaties, zoals in een koloniaal hotel, een junglecabaña en in een haciënda in het Cotopaxi Nationaal Park (1 nacht breng je door in het vliegtuig op weg terug naar huis)
Excursies: stadswandeling op papier in Quito, ambachtentour Otavalo, wandeling in Cotopaxi Nationaal Park, wandeling van Isinliví naar Chugchilan met gids en paard, bezoek aan het Quilotoa kratermeer en wandelingen door het regenwoud met een Spaanstalige gids
Transport: transfer luchthaven – hotel Quito, transfers Otavalo - homestay en v.v., transfer Quito – Cotopaxi hotel, transfer Cotopaxi hotel – hotel Isinlivi, transfer hotel Chugchilan - Quilotoa - Baños, boottransfer van haven Tena naar junglelodge en v.v.
Maaltijden: 11x ontbijt, 4x lunch, 5x diner
 • vervoer: internationale vlucht en bustickets (te verkrijgen vanaf 24 uur voor vertrek van de bussen), transfers van en naar de busstations en transfer naar de luchthaven op de laatste dag

 • overige excursies

 • entreegelden

 • overige maaltijden

 • fooien

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Dag-tot-dag-programma van deze korte rondreis Ecuador

rondreis ecuador quitoDag 1 Quito, aankomst

Na aankomst op de luchthaven van Quito word je opgehaald en naar je hotel in de moderne wijk Mariscal gebracht. Over het algemeen zijn taxi’s en openbaar vervoer goed (en goedkoper) geregeld. Omdat wij altijd even moeten wennen in een ander land, hebben we de transfer bij aankomst voor je geregeld. Je hotel ligt op loopafstand van trendy cafeetjes en gezellige restaurants. Gezien het beperkte aantal kamers vonden we aan het plein met terrassen nog een ander modern hotel. Het is afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van boeken, in welk hotel je precies verblijft. De een heeft een dakterras de ander bar met lounge, maar allebei zijn ze sfeervol ingericht. We kiezen voor een hotel in Mariscal omdat het hier veilig is om ’s avonds over straat te gaan en je eigen restaurant uit te zoeken. Onze ervaring is dat het oude koloniale centrum ’s avonds onveilig is en de keuze aan restaurants beperkt is.

Overdag is de sfeer in het koloniale centrum prettig. Natuurlijk moet je in een grote stad op je spullen letten, maar onze ervaring leert dat je hier overdag gemakkelijk rond kunt lopen. Zelf vinden we het oude centrum het mooiste gedeelte van de stad. Het oude centrum is vanaf Mariscal 10 minuten rijden met de taxi.

ecuador reis quitoDag 2 – Quito, stadswandeling met lokale tips

Zigzag vandaag met onze stadswandeling langs de highlights van de stad door de smalle straten van de oude binnenstad, dat tot de wereldcultuurmonumenten van UNESCO behoort. Met onze stadswandeling zie je naast de grote bezienswaardigheden ook hoe de mensen de stad maken. Zie hoe mensen op straat alles verkopen: van kleding tot gegrilde cavia. Je ziet jongentjes die je schoenen willen poetsen, oude vrouwtjes met fruit op hun rug en straatartiesten die veel bekijks op de pleinen trekken. Tijdens de wandelingen geven we graag tips over restaurantjes voor de lunch, plaatsen om wat te drinken en ons favoriete ijstentje, maar je kunt natuurlijk ook zelf je route uitstippelen.

Net als je het gevoel hebt in een dorp te zijn beland, kom je langs de enorme paleizen, kathedralen en uitgestrekte pleinen die Quito direct weer de allure geven van een typische Zuid-Amerikaanse hoofdstad. Slenter langs de Plaza de la Independencia vol met duiven, de kathedraal en het presidentieel paleis. Neem ook een kijkje in het klooster van San Francisco en de Iglesia de la Compañía. Dacht je een goede conditie te hebben, dan wil dat in het op 2800 meter hoog gelegen Quito nog wel eens tegenvallen. Wij hebben het in ieder geval aan den lijve ondervonden. Doordat de straten in de oude stad behoorlijk omhoog kronkelen en je voor het binnengaan van een kathedraal ook al de nodige trappetjes bent opgelopen, ben je in no-time buiten adem. Veel drinken en het lekker rustig aan doen zijn de beste remedie.

quito mitad ecuador

Op ongeveer een half uur rijden buiten Quito ligt Mitad del Mundo, het midden van de wereld en de heilige plek voor de Andesvolkeren. De Andesvolkeren hebben de zon altijd als hun oppergod vereerd. De plek waar de zon precies het middelpunt, 0 bij 0 bij 0 graden, van de wereld bereikt is dan ook de heiligste aller heilige plaatsen.

Tegenwoordig is Mitad del Mundo (ca. $ 3 p.p.) een echte toeristische trekpleister waar vooral veel Ecuadorianen wat extra’s proberen te verdienen met het verkopen van – veel te dure – souvenirs en Ecuadoriaanse lekkernijen zoals cavia! Wel is het monument dé plek om je bezoek aan de evenaar vast te leggen. Daarna snel de hoek om naar het museum Inti-ñan (ca. $ 3 p.p.), waar de echte evenaar ligt. Hier kun je bijzondere proefjes doen, die alleen op de evenaar kans van slagen hebben. Waar ter wereld kun je nu een ei op een spijker zetten, zonder dat ie er af rolt? Probeer het thuis maar, het lukt je alleen op de evenaar. Zeker als je met kinderen reist is dit een leuke en leerzame invulling van de middag. Met de metro/trolley kun je de hele dag overal naar toe in de stad voor (ca. $ 1 p.p.). Ook gaan er meerdere keren per dag bussen of taxi’s.

ecuador reis logeren bij localDag 3 – Quito – Otavalo, ca. 2,5 uur rijden, verblijf indianenfamilie

Na het ontbijt ga je op eigen gelegenheid naar het centrale busstation van Quito. Hier stap je op de lokale bus naar Otavalo. Een ervaring waarbij je tussen de lokale bevolking reist: kijk niet gek op als er naast je een stel levende kippen op schoot zitten. Ook zitten er veel indianen in de bus omdat veel locals ook naar Otavalo reizen voor de markt. Eenmaal aangekomen stap je uit op Plaza de Ponchos bij het kantoor van de organisatie die je naar de indianenfamilie brengt. Vader, moeder en twee kinderen stonden bij ons in hun mooiste traditionele kledij al te wachten op onze komst.

Wellicht denk je dat slapen bij een lokale indianenfamilie heel basic is. Wij waren erg verbaasd hoe sfeervol de kamers zijn ingericht en over de goede bedden. De badkamer is eenvoudig, maar je hebt wel een eigen badkamer met warme douche. In de keuken kom je samen voor het diner, waar vroeg in de middag de geuren al vanuit de keuken komen.

ecuador-reis-doekenDag 4 – Otavalo, ambachtentour

Na het ontbijt neem je afscheid van de familie en keer je terug naar het centrum van Otavalo waar je vanavond verblijft. Je hotel ligt op loopafstand van Plaza de Ponchos, hét centrale plein. Al vroeg in de ochtend komen vanuit omliggende dorpen indianen om hun spullen uit te stallen op de markt. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant worden de kleurrijke souvenirs verkocht. Het is een van de beste plaatsen in Ecuador om je souvenirs te kopen en het aanbod van poncho’s, bonte doeken, wollen mutsen en fel gestreepte hangmatten is enorm. Hier leer je de kunst van het afdingen.

Tip van een local bij het onderhandelen; kijk eerst even rond, begin een praatje met de verkoper in je beste Spaans (met een paar woorden kom je er al) en blijf altijd vriendelijk lachen.

otovalo bezoek hoeden fabriek Ecuador

‘s Middags word je in Otavalo opgehaald door je gids die je meeneemt naar werkplaatsen in omliggende dorpjes. Ze spreken niet heel goed Engels. Toch sturen we je juist graag met hun op pad omdat wij hun uitleg, waarbij ze met handen-en-voeten-Engels uitleg geven over lokale ambachten in hun leefomgeving, zo enthousiast vonden. Samen bezoek je de verschillende werkplaatsen in de omgeving waar de mensen je graag hun ambacht laten zien. In het ene dorp zie je hoe poncho’s worden geweven: het meest gedragen kledingstuk van Ecuador. Een dorpje verder zie je hoe een familie Ecuadoriaanse muziekinstrumenten als de panfluit maakt. Ook maak je een stop bij de Peguchewaterval. Vergeet hier geen muggenspray mee te nemen: de muggen zijn hier hongerig!

’s Avonds overnacht je in een knus hotel in het centrum van het dorp. De kamers zijn bont gekleurd en op de bedden ligt een warme deken. Een paar straatjes van het hotel is er een ruime keuze in restaurants.

Korte rondreis Ecuador cotopaxiDag 5 Otavalo – Cotopaxi, ca. 5 uur rijden

Vroeg in de morgen vertrek je naar het Cotopaxi National Park. Het park is vernoemd naar de hoogste (5897 meter) met sneeuw bedekte vulkaan. Vanuit Otavalo reis je eerst met de bus naar Quito en neem je voor een paar dollar een taxi naar ons agentschap waar om 12.00 uur de privé transfer naar de Cotopaxi voor je klaar staat.

Op de weg van Quito naar het park kun je de Cotopaxi in de verte al zien liggen. Toch is het zeker niet de enige vulkaan die je onderweg zult zien. Bergreuzen rijzen links en rechts van je op en hier en daar zie je een vrolijk rondhuppelende lama. Na ongeveer anderhalf uur rijden, bereik je de ingang van het Cotopaxi National Park. Je bent tegenwoordig verplicht met een gids het park in te gaan.

cotopaxi hacienda ecuador

Je bent nu op de páramo, de tropische hoogvlakte, en het uitzicht is waarvoor je hier komt. Je hobbelt nog zo’n 40 minuten door het lavalandschap met veel beekjes, graspluimen en rotsen totdat je aankomt bij de koloniale boerderij waar je overnacht. Echt een plek die typerend is voor de hooglanden. Vanuit je kamer kijk je uit over de hoogvlakte met uitzicht op de top van de vulkaan. Vandaag plannen we bewust niets in.

Je kunt ‘s middags wandelen in de omgeving van de haciënda. De vlakten doen een beetje desolaat aan, maar onvoorstelbaar hoeveel plant- en diersoorten hier nog voorkomen. Wij vonden het leuk om de omgeving van de Cotopaxi te paard te verkennen. Zo’n rit is heel anders dan wanneer je in een auto zit en je raakt minder snel buiten adem dan bij een wandeling. Ook een paardrijtocht maken? Laat het ons dan weten, wij informeren je over de kosten en boeken deze populaire tocht dan alvast voor je waardoor je de zekerheid hebt dat er en paard voor je klaarstaat. Eindig de dag met een glas canalazo, warme kaneelthee met een scheutje drank, om op temperatuur komen.

ecuador reis klim cotopaxiOok al is het wat vroeg, probeer een beetje stevig te ontbijten. Na het ontbijt word je door onze auto met chauffeur opgehaald voor de klim op de Cotopaxi. Dit plannen we bewust in de ochtend, zodat je kans hebt op beter weer en je je fit voelt. Wel kan het koud zijn en is het slim om schoenen met goed profiel aan te trekken, zodat je wat grip hebt in het mulle lavazand. Je rijdt naar de parkeerplaats aan de voet van de vulkaan. Zo vroeg in de ochtend is het nog lekker rustig en zijn ook de dagjesmensen uit Quito nog niet aangekomen, de echte klimmers hebben overnacht in de refugio (eindpunt van de klim) en zijn vannacht nog hoger geklommen. De klim is slechts 300 meter maar door de hoogte is dat behoorlijk pittig. Je inspanning wordt beloond, bij de refugio heb je een enorm uitzicht over het National Park en de andere vulkanen zoals de Ruminahui. Bij helder weer kun je in de nabije omgeving zelfs de haciënda zien liggen. Heb je nog wat energie over, dan kun je ook nog 200 meter extra klimmen, naar de 5000 meter, waar de gletsjer begint. Neem genoeg pauzes en neem een fles water mee. Op het moment dat je je licht in je hoofd begint te voelen, kun je natuurlijk gewoon weer afdalen. De chauffeur blijft hier wachten tot je na zo’n anderhalf uur terugkomt.

reis andes gebergte ecuador

Je korte rondreis Ecuador gaat verder met de vrolijke chauffeuse Maria. Ze vond het te spannend om Engels te praten, maar met handen en voetenwerk kan ze veel uitleggen. Onderweg stopt ze regelmatig om je een foto te laten maken of je voor te stellen aan een bekende van haar. Eigenlijk vinden wij de rit naar je hostel al een excursie opzich. We waren elke keer weer nieuwsgierig wat er na de volgende groene heuvel te zien zou zijn. Aan het einde van de middag kom je aan bij je eenvoudige, maar sfeervolle hostel. Omdat het tegen de heuvel gelegen is heb je uitzicht op de vallei. Een ouder echtpaar runt dit verblijf en geven je een warm welkom. Als Maria niet kan, gaat de andere chauffeur Fausto met je mee.

Na het inchecken pak je alvast de spullen die je morgen nodig hebt, zodat Maria morgenochtend de rest van je bagage mee kan nemen. Daarna heb je nog een paar uurtjes voor het donker wordt. Tijdens de rit waren wij al lekker gemaakt met uitzichten op kratermeren en glooiende vlaktes. Neem alvast een sneakpreview op de komende dagen en trek de omgeving nog even in. Wij sloten de dag af schommelend in de hangmat bij de openhaard van het hostel.

Andes korte rondreis EcuadorDag 7 – wandeling in de Andes van Isinlivi naar Chugchilan

Na een stevig ontbijt ga je weer op pad met je lokale begeleider. Omdat zij het gebied op d’r duimpje kent kwamen wij op paden die wij zelf nooit gevonden hadden. Het pad loopt langs diepe ravijnen, groene weides en bergdorpjes. Dat de omgeving letterlijk schilderachtig mooi is blijkt wel uit de vele kunstenaars die hier wonen. Op de terugweg zagen wij de boeren aan het werk in hun velden en werden we in de dorpen vrolijk verwelkomd door kinderen. Deze dag is voor elke reiziger weer anders; het is maar net wat er op je pad komt (of wat je pad blokkeert, bijvoorbeeld een kudde geiten onderweg naar het veld) en waar je gids over vertelt.
Onderschat het laatste stuk niet, want je klautert steil omhoog. Met een normale conditie is de wandeling van 6 uur vandaag prima te doen. Je krijgt een lunchpakket van ons mee en kiest zelf een lunchplekje uit.

Aan het einde van de middag kom je bij je hostel aan. Op de veranda hangt, heel uitnodigend, een hangmat te bungelen.

quilotoa kratermeer ecuadorDag 8 – Quilotoa kratermeer, naar Baños

Vandaag haalt Maria je op om je naar het Quilotoa kratermeer te brengen. Ook de rest van je bagage ligt weer in de auto zodat je straks op het volgende logeeradres al je spullen weer hebt. Na ongeveer een uur rijden sta je aan de rand van het Quilotoa kratermeer. Ruim 200 jaar geleden barstte de vulkaan en heeft het een gigantisch meer achtergelaten. Door de lichtval verandert de kleur voortdurend. Het meer is zo diep, dat het volgens de lokale bevolking niet eens een bodem heeft. Na tientallen foto’s te hebben gemaakt vanaf de rand, daalden wij af naar het meer. Wie heen gaat, moet ook terug en dat kan weleens pittig zijn. Als je wilt kan je ook te paard de krater in dit kost ongeveer $10 en regel je zelf te plaatse. Je wordt vervolgens naar Baños gebracht.

banos plaza mayor ecuador

Baños is zo’n typisch reizigersdorp met een relaxte sfeer en een begrip om tijdens je Ecuadorreis aan te doen. Wij vonden het wel erg toeristisch en de enige echte bezienswaardigheid zijn de watervallen. De temperatuur is aangenaam, een beetje lente-achtig. Niet zo tropisch als de jungle maar een stuk warmer dan aan de voet van de Cotapaxi vulkaan. Na het inchecken heb je alle tijd en vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan. Lekker mensen kijken vanaf een terras of lees een goed boek op een bank in het park aan Plaza Mayor, hét centrale plein.

Je verblijft in een knus hotel, twee blokken lopen van het centrum, wat zo’n 2 minuten is. De ruime kamers kijken uit op de tuin en in de huiskamer kun je lui op de bank ploffen. Er is een klein restaurant bij het hotel maar de voor westerse menu’s moet je op het plein zijn.

Korte rondreis Ecuador TenaDag 9 – Baños – Tena, ca. 4 uur rijden

Vandaag laat je Baños achter je en hobbel je de groene jungleomgeving in. Na een stukje met de taxi stap je de lokale bus in. Het is een flinke zit dwars door de binnenlanden. In Tena word je bij het busstation opgehaald door een medewerker van de lodge. Je laadt je spullen in de stoere auto die je naar de lodge brengt.

Het laatste stuk stap je op de boot en glij je door het water naar je cabaña toe. De medewerker legt kort uit wat je morgen gaat doen en geeft je nog wat laatste tips mee. Je hebt de hele dag om te wennen aan de warmte en de vochtigheid van de jungle. Duik de hangmat in op de veranda en geniet van de vreemde junglegeluiden en de vele ronddwarrelende vlinders. Tegen het einde van de dag knappert het kampvuur en staat er een olielamp klaar in je cabaña om de weg naar het restaurant te vinden. Samen met andere reizigers eet je vanavond bij het kampvuur het dagmenu. Trek alvast een lange broek aan en smeer je in met muggenspul…

reis ecuador tenaDag 10 Korte rondreis Ecuador – Tena verblijf

Trek je wandelschoenen maar aan, samen met de gids ga je het regenwoud in. Het eerste stuk vaar je per kano de modderige rivier op. Weer aan wal trek je de dichte jungle in. Naast de kleurrijke volgels, spinnen en af en toe een slang zal je verder geen wildlife treffen. Die verstoppen zich dieper in de jungle. Je loopt dwars door de jungle op je verkoelende doel af. In de verte hoorde wij de waterval al kletteren. Via een pad kom je bij een groene oase van rust. De waterval dendert naast je en in de verte hoor je zingende vogels. Waarschijnlijk staan de zweetdruppels op je voorhoofd en ziet het water er heerlijk uit. No problemo om een bad te nemen. Tijdens het heetst van de dag ben je terug bij je lodge.

Vanmorgen heb je vooral de schoonheid van de jungle ervaren. Nu leer je de geheimen van het woud kennen. De locals leven van de jungle en je gids vertelt er vol passie over. Hij plukt eetbare bessen en planten met geneeskrachtige werking. Voor ons maakte hij een perfect antimuggen mengsel! ’s Avonds eet je weer gezamenlijk bij het kampvuur.

ecuador-reis-quito2Dag 11 – Tena – terug naar Quito, ca. 4 uur rijden

Het junglegedruis laat je vandaag achter je als je weer terug gaat naar Quito met de bus. Een medewerker brengt je naar het busstation en na ongeveer 4 uur rijden kom je aan in de hoofdstad. We regelen nog een nachtje in de gezellige wijk Mariscal waar je vanmiddag en vanavond nog lekker wat kan drinken en eten. Dan is het tijd om afscheid te nemen van een heel speciaal land en kun je terugkijken op een heel afwisselende reis.

ecuador-reis-vliegtuigDag 12 en 13- Vertrek uit Quito en aankomst in Amsterdam

Vandaag neem je zelf een  taxi terug naar het vliegveld in Quito voor de vlucht terug naar Nederland. Na een nacht te hebben doorgebracht in het vliegtuig kom je in de middag weer aan in Amsterdam.

Heb je nog tijd (en geld) over verleng je korte rondreis Ecuador dan met een uniek verblijf op de Galapagos eilanden. Al hoppend of per cruiseboot door de schatkist van Charles Darwin.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Deze rondreis met de excursie 'Ontdek Quito met een local'

Ontdek Quito met één van zijn inwoners. Je gids spreekt Engels en is tevens leraar Spaans. Hierdoor leer je meer over de cultuur en de taal en kom je op plaatsen waar je zelf niet zo snel binnenloopt. Samen met je gids bezoek je de lokale markt en koop je in het Spaans je eerste guava. Neem daarna net als de inwoners van Quito zelf de lokale bus naar de oude stad. Bewonder Quito vanaf het observatiedek van de basiliek en loop met je gids door de oudste laan van Ecuador, de La Ronda. Geniet van de gezelligheid van de Plaza Grande, Plaza San Francisco en de Plaza Santo Domingo. Aan het eind van de tour leer je meer over de typisch Ecuadoriaanse chocolade en maak je je eigen chocoladetruffel. Ecuador is een van de grootste exporteurs van cacaobonen na Zwitserland en België. Na het proeven van de chocolade begrepen we meteen waarom. Cacao en Ecuador horen bij elkaar en daarom vonden wij het leuk om juist hier onze eigen truffel te maken.

Reissom: € 46,- p.p.
Inbegrepen: Vervoer, Engelstalige gids, en een truffel workshop

Deze rondreis met de excursie 'Paardrijden rond de Cotopaxi'

Reissom: € 52,- p.p.
Inbegrepen: paardrijdtocht

Wij vonden het leuk om de omgeving van de Cotopaxi te paard te verkennen. Zo’n rit is heel anders dan wanneer je in een auto zit en je raakt minder snel buiten adem dan bij een wandeling. Je bent meer deel van het landschap en krijgt een goede indruk van de uitgestrektheid van de hoogvlakte. We plannen deze tocht voor de middag in. Je klimt dan na de lunch op de rug van een paard en trekt er samen met een gids voor twee uur op uit. Ook al heb je geen rijervaring, de paarden weten de weg wel.

Welke optie wil je aanvragen?

Even(n)aar Ecuador
Deze rondreis met de excursie 'Ontdek Quito met een local'
Deze rondreis met de excursie 'Paardrijden rond de Cotopaxi'
x