galapagos-boot-iguanaVoorbeeldroute van een 5-daagse cruise

Hieronder vind je een voorbeeld van een willekeurige vijfdaagse cruise. Zoals je op de overzichtspagina hebt kunnen lezen doen de boten veel verschillende eilanden aan. Het maakt hierbij niet uit of je een Zuidelijke of Noordelijke route vaart. Beide kanten op ontdek je de bijzondere natuur, zoals witte stranden op het ene eiland en gestold magma op het volgende, en word je verrast door tal van dieren. Je komt bijna altijd zeeleeuwen, felgekleurde krabben en schildpadden tegen.

De dagindeling is, in tegenstelling tot de route, op elke boot gelijk. Elke dag heb je na het ontbijt en de lunch een excursie op het eiland. Vaak vaart de boot tijdens de lunch zodat je ’s middags in een totaal andere omgeving bent. Op de boten ga je, wanneer het weer het toelaat, bijne elke dag snorkelen.

Het exacte programma (welke Galapagos eilanden je aandoet) voor je Galapagos reis hangt af van de boot waarop je vaart, de weersomstandigheden en beslissingen van autoriteiten aangaande vaarroutes. Routes kunnen voor en tijdens de cruise met terugwerkende kracht wijzigen. Onderstaand programma is een indicatie van wat je ongeveer kunt verwachten en altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag-tot-dag programma van deze 5-daagse Galapagos reis

galapagos-schildpadDag 1 – Santa Cruz, aankomst

Je start je Galapagos reis door te vliegen vanaf Quito of Guayaquil. Zodra je het vliegtuig uitstapt op Baltra airport, krijg je een zomer gevoel. Korte broek en slippers kunnen aan. Goed je voeten vegen op de desinfecterende mat, zodat de kans klein blijft dat er rare bacteriën meegebracht worden. Elke Galapagos reiziger betaalt ter plaatse entree. Omdat je een National Park ingaat en om de toeristenstroom te beperken, is die hoog. In Quito heb je al US$ 10,- per persoon betaald als belasting en hier moet je nog US$ 100,- per persoon afrekenen. Houd er rekening mee dat je cash moet betalen.

Bij de uitgang staat je minibus klaar die je naar de haven van Puerto Ayora brengt. Op weg naar de haven stop je meestal al bij het reservaat van landschildpadden. Verruil je schoenen voor rubberen laarzen en houd in het drassige reservaat je camera bij de hand. Daarna ga je naar de haven, waar je boot ligt voor de komende dagen.

galapagos-reis-snorkelenDag 2 – bezoek een van de andere Galapagos eilanden
(bijvoorbeeld Floreana)

Misschien heb je een beetje een wiebelige eerste nacht gehad. Dat kan goed kloppen, aangezien je vannacht een eind hebt gevaren. Je bent aangekomen bij het eiland Floreana, vandaag is er tijd om snorkelspullen voor de dag te halen. Bij Devil’s Crown, een vulkanische rotsformatie die hoog boven zee uitsteekt, ligt een onderwaterwereld die je zeker moet ontdekken. Als je geluk hebt kom je een van de mooiste vissen, de Moorish Idol, tegen. En wie weet kun je nog een zeeleeuw diep in de ogen kijken.

Ook boven water is genoeg te zien. Zorg ook dat je een brief of kaart voor het thuisfront klaar hebt liggen. Bij Post Office Bay kun je je brief posten en ze komen echt aan. De eerste walvisvaarders richtten hier een brievenbus op, zodat ze berichten voor andere schepen konden achterlaten en om brieven naar huis te sturen. Natuurlijk wil je nog wel wat dieren zien, daar ben je voor gekomen. Bij Punta Cormorant krijg je volop de gelegenheid om vogels van dichtbij te spotten. Dit punt is een smalle landtong met aan weerszijden strand. Je loopt naar een nabijgelegen lagune waar regelmatig flamingo’s zijn. Soms zie je hier ook zeeschildpadden en stekelroggen die zich opwarmen in het ondiepe water. De namiddag kun je ontspannen op het dek terwijl de boot verder vaart. Vergeet niet om af en toe even onder je in het water te kijken. Wij hadden het geluk dat er tijdens onze Galapagos reis een groep dolfijnen met de boot mee zwom.

galapagpos-espanolaDag 3 – bezoek een van de andere Galapagos eilanden
(bijvoorbeeld Espanola)

Het is iedere ochtend weer een verrassing welk uitzicht je bij het ontbijt hebt. Deze morgen word je weer wakker op een andere plek, wel in je bed natuurlijk, maar nu voor de kust van Espanola. Na het ontbijt maak je je klaar om met de sloep naar vaste wal te varen. In Punta Suarez ga je aan land en loop je de route over onder water gestolde lava, langs zeeleeuwen die “surfen” op de golven. Naast Albatrossen zie je ook de Blue footed Boobies, het lijkt net of ze hun poten in een pot blauwe verf gedoopt hebben.

De wandeling brengt je verder naar een mooi uitzichtpunt waar je een goed zicht hebt op een “spuitgat” in de rotsen. In dit spuitgat, natuurlijke fontein, wordt het water door de golfslag met grote kracht omhoog gespoten. Men zegt dat Gardner Bay minder spectaculair is dat Punta Suarez, maar daar zijn wij het niet mee eens. Het heeft een lang, uitgerekt strand waar je veel Spotvogels vindt. Wij zijn er dan ook even lekker bij gaan zitten, zodat deze nieuwsgierige vogeltjes dicht bij je durven te komen.

galapagos cruise bluefooted ecuadorDag 4 – bezoek een van de andere Galapagos eilanden
(bijvoorbeeld Santa Fé)

Tijdens deze een-na-laatste dag van deze Galapagos reis bezoek je twee eilanden. Beide liggen tussen de grotere eilanden Santa Cruz en San Cristobal. In de ochtend bezoek je als eerste het eiland Santa Fé. Het bijzondere van dit eiland is dat hier een diersoort leeft die je nergens anders te wereld, zelf niet op de andere Galapagos eilanden van deze archipel, tegen komt. Alle ogen zijn dan ook gericht op de landleguaan.

Tijdens de lunch zet de kapitein koers naar de eilanden Plazas, die bestaan uit twee eilandjes – Noord en Zuid. Het noorderlijke eiland is niet toegankelijk voor bezoekers. Je gaat daarom aan land aan op het zuidelijke eiland. Plazas is bekend vanwege de vele gele, groene en oranje landleguanen, cactussen en de zandstranden. Aan de kust tref je de groepen zeeleeuwen, het gebrul hoor je al van verre. Daarnaast vind je hier een steile klif vol met allerlei vogels als pelikanen, gemaskerde en blauwvoet Jan-van-Gent vogels en Audubon stormvogels.

galapagos cruise ecuador sunsetDag 5 – terug naar Santa Cruz, vertrek

Dit is je laatste kans om al die bijzondere dieren nog eens van dichtbij te bekijken. Helaas zit je Galapagos reis er alweer bijna op. Omdat North Seymour vlak boven Baltra gelegen is wordt dit eiland vaak als laatste stop gebruikt. Op dit eiland kun je kennis maken met onder andere de blauwvoet jan-van-gent en fregatvogels (mannetjes hebben zo’n grote rode keelzak). Wanneer je rond loopt over het eiland is de kans groot dat je getuige bent van een acrobatische luchtshow. De fregatvogel haalt al z’n trucs uit de kast om een zeemeeuw of zelfs zijn eigen soort te beroven van eten. De boottocht wordt afgesloten met een lunch, zodat je met volle maag op weg kan naar de luchthaven van Baltra. De minibus staat weer klaar om je naar de luchthaven te brengen. Voordat je incheckt voor de terugvlucht is het de moeite waard om bij de winkeltjes een Galapagos-stempel voor in je paspoort te vragen. Het bewijs dat je er echt geweest bent. Deze bouwsteen eindigt op de luchthaven van Baltra. Gelukkig hoef je dit paradijs niet meteen te verlaten. Het is een echte aanrader om je verblijf te verlengen in Puerto Ayora.

Liever geen wiebelige nachten maar slapen op de Galapagos eilanden?

Verlenging
Vind je een 5-daagse cruise wat te kort en wil je meer Galapagos eilanden zien dan is het natuurlijk ook mogelijk om de tour te verlengen. Veel boten bieden ook 8-daagse cruises aan. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Beste reistijd Galapagos eilanden
Je kunt het hele jaar door de Galapagos eilanden bezoeken en elke periode heeft unieke gebeurtenissen. Op onze Galapagos kalender vind je een uitgebreid overzicht per maand.

Let op!
Uitzondering op de ANVR annuleringsvoorwaarden: voor Galapagos bootreizen geldt: bij afzegging na reservering 50% kosten en bij minder dan 61 dagen voor vertrek 100% kosten. Bij Galapagosvluchten geldt bij afzegging 100% kosten.

 
Terug naar het
Ecuador bouwstenen overzicht